Helikon Kwartet

20 maart, Dorpskerk (NH Kerk) in HAREN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Stella Zake (viool), Pieternel Tils (viool), Lotus de Vries (altviool) en Renate Apperloo (cello); klassiek. Het Helikon Quartet, geïnspireerd door de Helikon-berg en zijn poëtische muzen, is een avontuurlijk, veelzijdig en muzikaal puur strijkkwartet van vier maatschappelijk betrokken musici. Voor...

Lees meer

Stella Zake (viool), Pieternel Tils (viool), Lotus de Vries (altviool) en Renate Apperloo (cello); klassiek.

Het Helikon Quartet, geïnspireerd door de Helikon-berg en zijn poëtische muzen, is een avontuurlijk, veelzijdig en muzikaal puur strijkkwartet van vier maatschappelijk betrokken musici. Voor hen is het programmeren van nieuwe muziek een belangrijke manier om de stem van vandaag te laten horen omdat hedendaags werk een reflectie is op de maatschappij. Door dit te combineren met het traditionele kwartetrepertoire brengt het Helikon Quartet een verfrissende muzikale beleving.

In 2020 won het kwartet een stipendium van het Kersjesfonds voor strijkkwartetten. Zij traden op in vele zalen waaronder het Concertgebouw in A'dam, het Muziekgebouw aan 't IJ en Tivoli Vredenburg, in radio- en televisieprogramma's alsook op festivals als het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht (Janine Janssen), het Grachtenfestival en de Strijkkwartetbiënnale in A'dam. Het kwartet wordt gecoacht door Quator Danel en maakt deel uit van de Strijkkwartet Academie

Maarten ter Horst begon op vierjarige leeftijd met vioolspelen bij Koen Rens. Hij oefende veel met zijn moeder die pianolessen gaf. Op zijn vijftiende ontstond een bredere interesse voor muziek die uitmondde in composities. Rond zijn dertigste stortte Maarten zich opnieuw op het componeren dat uitmondde in twee mooie kwartetten met een tijdloze en integere muzikale taal, geïnspireerd op de muziek van Johannes Brahms. Vandaag vertolkt het Helkikon Quartet zijn tweede strijkkwartet, “een prachtig samenhangend geheel van verhaal, klank, frasering en ensemble¬spel.” (Luister magazine)

Programma
Johannes Brahms
Strijkkwartet in A-mineur
opus 51, nr. 2 (1866-1873)
- Allegro non troppo
- Andante moderato
- Quasi Minuetto, moderato
- Finale. Allegro non assai

Maarten ter Horst
Strijkkwartet no. 2 in Bes-majeur (2017-2020)
Allegro leggero e liberamente
Adagio lusingando
Waltz. Appassionato e in tempo rubato
Epilogue, con melanconia.
Andante – Moderato

De Letse violiste Stella Zake, primarius van het kwartet, studeerde aan het Conservatorium van A'dam bij Ilya Grubert en Liviu Prunaru. Ze speelde in het Europees jeugdorkest, het Lets Nationaal Symphony Orkest en Symphonietta A'dam, gaf recitals in heel Europa en volgde vele masterclasses.

De tweede viool wordt gespeeld door Pieternel Tils. Zij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Ilona Sie Dhian Ho en bij Stephan Picard aan de Hochschüle für Musik ‘Hanns Eisler’ in Berlijn. Momenteel rondt zij haar masterstudie af bij Vera Beths. Zij won het Davina von Welyconcours en een prijs in het Peter de Grotefestival. Zij speelde als gast en solist bij meerdere orkesten, o.m. Combattimento en deelt met het kwartet de liefde voor de kamermuziek.

Lotus de Vries, altvioliste, studeerde bij Francien Schatborn aan het Conservatorium van A'dam. Ook zij won een prijs in het Peter de Grote Festival. Zij vervolgde haar mastersudie bij Tabea Zimmerman en Florian Peelman aan de Hochschüle für Musik 'Hanns Eisler' in Berlijn. Zij is een veelgevraagd gastspeler bij verschillende orkesten en speelde op vele festivals en onder beroemde dirigenten als Bernhard Haitink.

Renate Apperloo, celliste, studeerde aan het Conservatorium van A'dam bij Mick Stirling en barokcello bij Viola de Hoog. Zij doet haar masteropleiding bij Leonid Gorokhov in Hannover. Ook Renate speelde en soleerde al bij verschillende orkesten en op meerdere festivals Ze ontving al diverse beurzen en onderscheidingen

Lees minder

Links

Data en tijden

zo 20 maart 2022 : 15:30 - 17:00

Prijzen

Normaal Voorverkoop
Volwassenen : € 17.50 € 17.50
Kinderen : Gratis (t/m 18 jaar)
CJP : € 7.50 € 7.50

Voorverkoop: https://www.supersaas.nl/schedule/geboekt/DORPSKERKCONCERTEN https://geboektinharen.nl.

Waar is het?

Dorpskerk (NH Kerk)
Rijksstraatweg 188
9752 BR HAREN

€ 17,50