Het kerstverhaal volgens Schütz en Distler

12 december, Grote Kerk in DRACHTEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Kerstconcert door Apollo Ensemble, vocale solisten en instrumentaal ensemble. In 1664 schreef Schütz – op 80 jarige leeftijd – zijn Historia der freuden- und gnadenreichen Geburth Gottes und Marien Sohnes Jesu Christ. Het is een levendig relaas van het kerstverhaal, waarbij het instrumentale koor o...

Lees meer

Kerstconcert door Apollo Ensemble, vocale solisten en instrumentaal ensemble.

In 1664 schreef Schütz – op 80 jarige leeftijd – zijn Historia der freuden- und gnadenreichen Geburth Gottes und Marien Sohnes Jesu Christ. Het is een levendig relaas van het kerstverhaal, waarbij het instrumentale koor ook een belangrijke plaats inneemt.

Het kerstverhaal wordt met veel zeggingskracht en subtiliteit verteld door de evangelist. Zo hoor je bijvoorbeeld Herodus’ ‘buitensporige woede’ als hij merkt dat de Drie Wijzen hem voor de gek hebben gehouden. En heel indrukwekkend zijn de koren: het engelenkoor dat God verheerlijkt, begeleid door violen; de herders die zich naar de stal reppen met blokfluit en dulciaan; hogepriesters met trombones en en Herodus’ cynische instructies aan de Drie Wijzen.
‘Die Weihnachtsgeschichte’ op. 10 (1933) van Distler is een a capella kerstoratorium voor vier- tot achtstemmig gemengd koor dat sterk doet denken aan de ‘Historia der Geburt Jesu Christi’ van Heinrich Schütz ; opgebouwd rond het kerstverhaal verteld door een verteller, waarbij het koor de engelen, de herders, de wijzen en de hogepriesters vertolkt. Distler voegt er een soort rode draad aan toe met zeven knap uitgewerkte koraalvariaties op het oude ontroerende kerstlied ‘Es ist ein Ros entsprungen’. Deze zorgen voor de poëtische, beschouwende rustmomenten tijdens het verhaal. Eén variatie wordt gecombineerd met de lofzang van Maria (deel uit het Magnificat). Het geheel wordt sterk omkaderd door een stevig en contrastrijk begin- en slotkoor.

APOLLO ENSEMBLE
Elvire Beekhuizen & Agnes van Laar sopraan
Franske van der Wiel en Rosina Fabius, alt
Falco van Loon en Francis Ng, tenor
Robbert Muuse en Bram Trouwborst, bas

David Rabinovich & Daphne Oltheten, viool Beltane Ruiz, violone Thomas Oltheten, dulciaan Robert de Bree, blokfluit Mathijs van der Moolen en Tim Dowling, trombone Elisabeth Opsah, blokfluit & cornetto Nicholas Emerson, cornetto Marion Boshuizen, orgel

Lees minder

Links

Data en tijden

zo 12 december 2021 : 15:00 - 17:00

Prijzen

Normaal Voorverkoop
Volwassenen : € 27.50 € 25.50

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Grote Kerk
Zuidkade 19
9203 CK DRACHTEN
www.pgdrachten.nl

€ 27,50

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader