Het NASA Project Surveyor, de eerste maanlanders en Het kosmische web, de grootste schaalstruktuur van het heelal

24 september, Eden Oranje Hotel in LEEUWARDEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

De Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Gemma Frisius organiseert weer een, voor iedereen toegankelijke, bijeenkomst met twee lezingen. Allereerst zal Jurjen Boersma het NASA-Project Surveyor bespreken. 1966 was het jaar van de eerste maanlanding door de Sovjet Unie. Daarna volgde Amerika met de ...

Lees meer

De Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Gemma Frisius organiseert weer een, voor iedereen toegankelijke, bijeenkomst met twee lezingen. Allereerst zal Jurjen Boersma het NASA-Project Surveyor bespreken.

1966 was het jaar van de eerste maanlanding door de Sovjet Unie. Daarna volgde Amerika met de Surveyor 1, en daarna volgden er nog enkele. Door deze landingen werd aangetoond dat het mogelijk was om precisielandingen uit te voeren op de maan. Vòòr die tijd was daarover namelijk nog heel veel onduidelijk. Hoe hielden de instrumenten zich? Was het maanoppervlak wel vlak genoeg? Zakte je niet weg in meters maanstof? Deze vragen zijn door de vijf geslaagde landingen van project Surveyor tussen 1966 en 1968 ruimschoots beantwoord en kon Apollo 11 goed voorbereid aan zijn missie beginnen.

Jurjen Boersma was jarenlang secretaris van de Vereniging Gemma Frisius en is geïnteresseerd in alles wat met ruimtevaart te maken heeft.

Na de pauze zal rond 15.00 uur Carmen Hoek het Kosmische web, de grootste schaalstructuur in ons heelal, bespreken.

Het kosmische web is het grootste wat er in het heelal te vinden is. Miljarden sterrenstelsels klonteren samen in draden en knooppunten. We beginnen een steeds beter beeld te krijgen van het gas en de donkere materie die zich in dit kosmische web bevinden en van de stromingen van massa en sterrenstelsels die samengaan met de vorming en opbouw van dit intrigerende kosmische netwerk. Aan de hand van computersimulaties, o.a. de illustris-simulatie, en de reconstructies kunnen we de vorming van het kosmische web onder invloed van zwaartekracht steeds beter beschrijven. Op grond van de resultaten kunnen we steeds meer vertellen over de massastromingen en de componenten van deze schaalstructuur. In de lezing duiken we de diepte in en volgen we de formatie van deze web-achtige structuur tot het enorme skelet in het huidige universum.

Carmen Hoek groeide op in Harlingen, behaalde al in de derde klas vwo de finale van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade en in 2017 won ze de prachtige tweede prijs. Ze studeerde natuur- en sterrenkunde aan de RUG. Het onderwerp van deze lezing is haar afstudeeropdracht aan de RUG.

Lees minder

Links

Data en tijden

za 24 september 2022 : 14:00 - 16:30

Prijzen

Volwassenen : € 6.00
CJP : € 3.00

Toelichting: verenigingsleden gratis toegang.

Waar is het?

Eden Oranje Hotel
Stationsweg 4
8911 AG LEEUWARDEN
058 2126241
www.bilderberg.nl
oranjehotel@bilderberg.nl