Het wonder van betekenis

28 september, Rabo Theater De Meenthe in STEENWIJK

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Lezing door Paul van Tongeren (emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek van de Radboud Universiteit in Nijmegen). Onderwerp: Het wonder van betekenis Betekenissen ervaren we op een persoonlijke manier. Ze worden niet "objectief" geregistreerd, maar "subjectief" of persoonlijk ervaren. En toch ervaren...

Lees meer

Lezing door Paul van Tongeren (emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek van de Radboud Universiteit in Nijmegen).

Onderwerp: Het wonder van betekenis
Betekenissen ervaren we op een persoonlijke manier. Ze worden niet "objectief" geregistreerd, maar "subjectief" of persoonlijk ervaren. En toch ervaren we ze als "gegeven", als werkelijkheid; en we delen ze met elkaar zodat de werkelijkheid een "wereld" kan worden, waarin we samen als mensen kunnen leven. (Trouw, Marc van Dijk, 19 maart 2021).

Menselijke communicatie is geen kwestie van prikkel - respons zoals bij dieren, maar van het duiden van betekenis. Die duiding is nooit een vast gegeven. Dat brengt onzekerheid met zich mee. Hoe gaan wij hiermee om als gemeenschap van betekeniswezens ?"

Biografie: Paul van Tongeren
Paul van Tongeren (Deventer, 1950) is emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek van de Radboud Universiteit in Nijmegen (1988-2015). Hij was daarnaast bijzonder hoogleraar wijsbegeerte namens de Radboud Stichting aan de Universiteit Leiden (1985-1991), buitengewoon hoogleraar ethiek aan de KU Leuven (2002-2016), en geassocieerd onderzoeker bij de Universiteit van Pretoria (Zuid Afrika).

Naast zijn academische werk houdt Van Tongeren zich al ruim twintig jaar intensief bezig met publieksfilosofie. Hij publiceert populaire boeken op basis van zijn grootste interesses: de deugdethiek van Aristoteles en het nihilisme van Friedrich Nietzsche. Hij is sinds 2005 lid van het Filosofisch Elftal van Trouw. In 2013 won hij met Leven is een kunst de Socratesbeker voor het urgentste en oorspronkelijkste Nederlandstalige filosofieboek. Enkele andere publicaties: Het Europese nihilisme. Friedrich Nietzsche over een dreiging die niemand schijnt te deren (2012), Dankbaar. Denken over danken na de dood van God (2015), Nietzsche. (2016) en Willen sterven. Over de autonomie en het voltooide leven (2018).

Lees minder

Links

Data en tijden

wo 28 september 2022 : 20:00

Prijzen

Volwassenen : € 10.00

Waar is het?

Rabo Theater De Meenthe
Stationsplein 1
8331 GM STEENWIJK
0521 514004
www.demeenthe.nl
info@demeenthe.nl