High winds move slowly

1 april t/m 25 juni in Museum De Buitenplaats in EELDE

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken

Ingevoerde zoektermen

Gekozen categorie


Kies een extra subcategorie

Locaties

Toon meer gevonden locaties

Gevonden evenementen

  • Geen evenementen gevonden
Toon meer gevonden evenementen

Gevonden locaties

  • Geen locaties gevonden
Ga terug naar de homepagina

In het voorjaar van 2017 presenteert Museum De Buitenplaats een dubbeltentoonstelling met werk van de tekenaar Arno Kramer (1945) en de beeldhouwer Henk Visch (1950). Het is voor het eerst dat het recente oeuvre van beide kunstenaars in één tentoonstelling worden samengebracht, ondanks het feit dat ze elkaar al lange tijd kennen. De tentoonstelling gaat in op de overeenkomsten en verschillen tussen beiden. Zo maakt Arno Kramer voornamelijk tekeningen en zogenaamde tekeningeninstallaties, terwijl voor Henk Visch het vervaardigen van sculpturen centraal staat in de meest vrije zin van het woord. Het werk van Arno Kramer en Henk Visch is vertegenwoordigd in diverse museale en particuliere collecties.

Museum De Buitenplaats heeft veel aandacht voor zowel tekenen als beeldhouwkunst en benadrukt in deze tentoonstelling het grote raakvlak tussen beide werkwijzen. Zowel Arno Kramer als Henk Visch experimenteren met de mogelijkheden van het figuratieve en het abstracte en onderzoeken hoe dit elkaar in het visuele vlak beïnvloedt. Beiden beperken zich niet tot één medium. Zo is Arno Kramer ook dichter en tentoonstellingsmaker en vormt poëzie een grote inspiratiebron voor zijn tekeningen. Henk Visch maakt naast sculpturen ook eigenzinnige tekeningen. Hij schrijft gedichten en voorziet zijn sculpturen van poëtische, beschrijvende titels. Het multidisciplinaire karakter en hun poëtische beeldtaal vormen de aanleiding voor deze tentoonstelling.

In het werk van Arno Kramer spelen dieren vaak een centrale rol. De laatste jaren zijn dit vooral hazen, reeën, zwanen, wolven of honden. Dieren die de wereld al lang bevolken en de bewoonde wereld steeds dichter naderen. In zijn werk botsen de figuratieve beelden met abstractere vormen. Nu eens speelt de lijn of een raster een belangrijke rol, dan weer neemt de figuratie de overhand. Het is deze combinatie van een abstractere omgeving met figuratieve elementen die een nieuwe wereld oproept.

Het werk van Henk Visch komt voort vanuit zijn artistieke houding ten opzichte van de werkelijkheid. Zijn beelden zijn als een echo van de werkelijkheid. Ze verwijzen naar de dingen zoals we die in de realiteit waarnemen, maar nooit precies. Visch gebruikt altijd zijn eigen interpretatie van een vorm, een gebaar of een gestalte. In zijn werk is de mens vaak beeldbepalend, maar de figuratieve beelden hebben nooit helemaal een menselijke gestalte: vaak ontbreken de armen, of zitten de neus, ogen en mond op een vreemde plaats, zodat enkel de herinnering aan een mens wordt opgeroepen.

De veelzijdigheid van formaat, werkwijze en materiaal spelen bij beide kunstenaars een belangrijke rol. Soms botsen figuratie en de abstractie in een beeld en zorgt dat voor spanning in het visuele vlak. Dit experiment met de balans tussen figuratie en abstractie wordt versterkt door in deze tentoonstelling ook de verhouding tussen het tweedimensionale en driedimensionale aspect van het tekenen en beeldhouwen te onderzoeken. De focus in de tentoonstelling zal liggen op de vertoning van nieuw werk. De gepresenteerde werken variëren van kleine houtskooltekeningen, tekeningeninstallaties, en assemblages tot abstracte objecten en levensgrote sculpturen. Samen zorgen ze voor een intrigerend spanningsveld.

De tentoonstelling High winds move slowly. Arno Kramer en Henk Visch is te bezichtigen van 1 april t/m 25 juni 2017. Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een publicatie in het Nederlands en Engels. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe, Gemeente Tynaarlo en Stichting Beringer Hazewinkel. En dankzij steun van Businessclub Museum De Buitenplaats en Vrienden Museum De Buitenplaats.

Links

www.museumdebuitenplaats.nl

Data en tijden

zaterdag 1 april 2017 t/m zondag 25 juni 2017

zondag : 11:00-17:00
dinsdag : 11:00-17:00
woensdag : 11:00-17:00
donderdag : 11:00-17:00
vrijdag : 11:00-17:00
zaterdag : 11:00-17:00

Toelichting: 4 juni ook geopend

zondag 2 april 2017 : 11:00 - 17:00

Toelichting: 4 juni ook geopend

Prijzen

Volwassen : € 10.00
Kinderen : Gratis
65 plus : € 10.00
CJP : € 4.50

Toelichting: Museum De Buitenplaats gratis en Museumkaarthouders € 1.00. Kinderprijs geldig t/m 12 jaar.

Waar is het?

Museum De Buitenplaats
Hoofdstraat 76
9761 EK EELDE
050 3095818
www.museumdebuitenplaats.nl
info@museumdebuitenplaats.nl

€ 10,00

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen