Hortus Trio

25 september, Ontmoetingscentrum Semstraatkerk in STADSKANAAL

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Violiste Rachael Yates is afgestudeerd als musicoloog aan de University of York, en heeft gestudeerd aan The Royal Academy of Music, London en het Koninklijk Conservatorium, Den Haag. Daarna heeft zij in Amsterdam bij Jürgen Kussmaul een postgraduate studie altviool gevolgd. Als uitvoerend violiste...

Lees meer

Violiste Rachael Yates is afgestudeerd als musicoloog aan de University of York, en heeft gestudeerd aan The Royal Academy of Music, London en het Koninklijk Conservatorium, Den Haag. Daarna heeft zij in Amsterdam bij Jürgen Kussmaul een postgraduate studie altviool gevolgd.

Als uitvoerend violiste heeft zij zowel in Nederland als in het buitenland met diverse ensembles gewerkt, zoals Les Arts Florissants en Musica Antiqua Köln. Nu speelt zij regelmatig bij het Noord Nederlands Orkest en The Northern Consort.
Haar succesvolle carrière als viooldocent begon in 2004 aan de Stedelijke Muziekschool in Groningen. Op dit moment is zij aangesloten bij het docenten collectief Muziekhuis050.

Zij geeft les aan een diverse groep leerlingen, van kinderen tot volwassenen, van talentleerlingen tot amateurs. Verder dirigeert zij het amateur strijkersensemble Camerata050 voor volwassenen die op latere leeftijd zijn begonnen, of die hun instrument weer willen oppakken als hobby.

Daarnaast geeft zij kamermuziek-coaching en heeft ze zich gespecialiseerd in Barokmuziek.

Pierre Lafay is in 1958 geboren te Parijs. Hij begon zijn klarinet opleiding in Rouen (Frankrijk) en vervolgde die in 1977 bij Reinier Hogerheijde aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. In 1985 behaalde hij zijn diploma Uitvoerend Musicus cum Laude, met een extra onderscheiding voor bijzondere muzikale en virtuoze eigenschappen.

Gedurende zijn studie volgde hij onder meer lessen bij Jacques Lancelot, Guy Deplus (Frankrijk), Karl Leister (Italië), en Ferenc Rados aan de Franz Liszt academie (Budapest) voor kamermuziek.

Pierre Lafay soleerde veelvuldig met diverse orkesten in onder andere klarinetconcerten van Mozart, von Weber, Francaix, Krommer, Rossini.

Voor de KRO, NCRV en de VPRO maakte hij verschillende radio-opnames in solo en duo -verband maar ook met het Zemlinsky-trio waar hij 10 jaar deel van uitmaakte. Met dit trio nam hij een cd op met de klarinettrio’s van Zemlinsky, en D’indy.
Recenter (2007) is de opname die Pierre Lafay maakte met zijn Trio Cantorum ( Pierre Lafay klarinet, Martin Grudaj cello, Elena Malinova Piano). Hierop staan enkele bewerkingen van de hand van Pierre Lafay zelf (de vioolsonate van César Franck en het Trio Elégiaque van Sergei Rachmaninov). Deze bewerkingen zijn ware toevoegingen gebleken voor het klarinetrepertoire en werden, evenals de uitvoering ervan, lovend besproken in de vakpers. Zij stond maar liefst 8 weken op de eerste plek van De Klassieke Top 50 van de TROS, uitgezonden op Radio 4.

10 Jaren achtereen wordt Pierre Lafay uitgenodigd in Frankrijk de programmering te verzorgen van het “Festival la clef de la cité ” te Lavausseau. Tijdens dit festival voerde hij in verschillende formaties een ruim aantal kamermuziekwerken.
Ook binnen de lichte muziek is Pierre Lafay zeer actief, o.a met zijn jazzseptet "Fifty six", en "The Dutch Palladium Orchestra" waarmee hij respectievelijk in 1989 en 1994 de eerste prijs behaalde tijdens het Internationale Jazz concours te Breda.
Als docerend musicus was Pierre Lafay werkzaam aan de Stedelijke Muziekschool in Groningen en een aantal jaren hoofdvakdocent aan het Prins Claus conservatorium.

De pianist Siebert Nix voltooide zijn pianostudie aan het Conservatorium van Groningen. Hij werd gehonoreerd met een beurs uit het Andrea Elkenbracht-fonds waarmee hij lessen en meestercursussen volgde bij Nelly Ben-Or in Londen en Amsterdam. Van blijvende invloed waren masterclasses bij de pianisten Detlef Kraus (Beethoven en Brahms) en Einar Steen-Nøkleberg (Grieg).

Naast zijn bloeiende lespraktijk als pianodocent in Groningen is Siebert werkzaam als concertpianist in het Grieg pianoduo vanaf 1987 waarmee hij vele optredens heeft verzorgd in West- Europa en de Verenigde Staten. Zo ging het Grieg Pianoduo op tournee naar Kroatië om daar een wereldpremière te verzorgen op het Loop Piano Festival 2019 in Split.

Als begeleider van zangers en instrumentalisten verzorgde Siebert vele concerten, masterclasses en koorprojecten en heeft hij een voorliefde voor de kamermuziek. Hij gaf succesvolle lezingen over Edvard Grieg en is een veelgevraagd jurylid bij pianoconcoursen w.o. het International Grieg Competition in Oslo, het Haydn Festival en het International Grieg Competition Ukraine. Hij is mede oprichter en voorzitter van de Grieg Stichting Nederland. In de stad Groningen heeft hij samen met pianiste Elles van der Heiden in 2007 een eigen kamermuziekpodium opgericht, de ‘Boteringe Suite’. Siebert was van 2019 tot 2021 president van de International Grieg Society in Noorwegen.

Lees minder

Data en tijden

zo 25 september 2022 : 15:00 - 17:00

Prijzen

Volwassenen : € 22.50

Waar is het?

Ontmoetingscentrum Semstraatkerk
Semsstraat 2
9501 GA STADSKANAAL
0599 620033
www.stichtingvriendensemsstraatkerk.nl
info@semsstraatkerk.nl

€ 22,50