Houtvaart en houthandel in de 18e eeuw

8 oktober, Campus Fryslân in LEEUWARDEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

De Nederlandse gewesten zijn al sinds de late middeleeuwen afhankelijk van een regelmatige aanvoer van graan en hout uit Noord- en Oost-Europa. Zonder de aanvoer van deze producten was de economische bloei van de Gouden Eeuw niet denkbaar geweest. Het hout kwam hoofdzakelijk uit Noorwegen, Duitslan...

Lees meer

De Nederlandse gewesten zijn al sinds de late middeleeuwen afhankelijk van een regelmatige aanvoer van graan en hout uit Noord- en Oost-Europa. Zonder de aanvoer van deze producten was de economische bloei van de Gouden Eeuw niet denkbaar geweest.

Het hout kwam hoofdzakelijk uit Noorwegen, Duitsland en het Oostzeegebied. Het meeste werd in houtzaagmolens in de Nederlanden verwerkt, waarna het zijn weg vond in de scheepsbouw en de nijverheid.

In 2018 werd een historische manifestatie georganiseerd waarin deze houtvaart even tot nieuw leven werd gewekt. Een karavaan van oude schepen bracht hout naar 'De Rat', een houtzaagmolen bij IJlst.

Geïnspireerd door dit evenement, organiseert de Werkgroep Maritieme Geschiedenis van de Fryske Akademy een symposium over deze bedrijfstak uit vroeger eeuwen. Aanmelden kan tot 2 oktober via de website van de Fryske Akademy.

Lees minder

Links

Data en tijden

za 8 oktober 2022 : 13:30 - 17:00

Prijzen

Volwassenen : € 15.00

Waar is het?

Campus Fryslân
Wirdumerdijk 34
8911 CE LEEUWARDEN

€ 15,00