Iconic Houses Maand

4 juli t/m 25 juli, Diverse locaties in LANDELIJK

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Op de zondagen van juli vindt voor het eerst de Iconic Houses Maand in Nederland plaats. Tien moderne museumwoningen en particuliere droomhuizen staan dan in de schijnwerpers. Beroemde namen en verborgen pareltjes In heel Nederland zijn vaak verassende staaltjes van vooruitstrevende woonhuisarchite...

Lees meer

Op de zondagen van juli vindt voor het eerst de Iconic Houses Maand in Nederland plaats. Tien moderne museumwoningen en particuliere droomhuizen staan dan in de schijnwerpers.

Beroemde namen en verborgen pareltjes
In heel Nederland zijn vaak verassende staaltjes van vooruitstrevende woonhuisarchitectuur te vinden. Van sociale volkshuisvesting aan het begin van de 20ste eeuw tot conceptuele villa’s aan het begin van de 21ste eeuw. Maak een reis door de tijd en ontdek de hoogtepunten van onze internationaal vermaarde architectuurstromingen van De Stijl en het Modernisme tot en met het Structuralisme en Postmodernisme.

Sommige particuliere woningen die zelden openbaar toegankelijk zijn, zoals De Diagoonwoning in Delft en het Van Schijndelhuis in Utrecht, openen nu ook hun deuren. De verhalen achter het ontwerp van deze huizen vertellen veel over hoe er in verschillende decennia gedacht werd over bijvoorbeeld sociale verhoudingen, samenwonen of hygiëne; allemaal idealen, tot uitdrukking gebracht in steen. De Iconic Houses Maand is een unieke gelegenheid om eindelijk eens al deze bijzondere huizen te zien. Het is nu mogelijk deze tien huizen met een verhaal in een maand te ontdekken. Welke huizen doen er mee?

Rondje Nederland
Een dagje Utrecht brengt je bij een bijzondere architectenwoning, het particulier bewoonde Van Schijndelhuis (1992), waar de glazen deuren zonder scharnieren aan een siliconen kitnaad draaien. In Amsterdam viert de Amsterdamse School hoogtij met de museumwoning bij Museum Het Schip en de stijlkamer bij Museum De Dageraad. Of neem een kijkje bij het Van Eesteren Museum dat rondleidingen geeft in de buurt over Cornelis van Eesteren’s uitbreidingsplan van de jaren ’50.

Huis Sonneveld in Rotterdam valt goed te combineren met de modelwoning in de wereldberoemde woonwijk De Kiefhoek van J.J.P. Oud en de particulier bewoonde experimentele Diagoonwoning in Delft. En het Van Doesburg-Rinsemahuis in Drachten kun je op één dag inplannen met het conceptuele Wall House #2 in Groningen. Trek eens een hele dag uit om Nagele, het enige dorp in Nederland waar alle gebouwen platte daken hebben, in de Noordoostpolder te ontdekken: de ‘ideale stad’ die geheel vanaf de tekentafel ontworpen werd en in één keer in de jaren ’50 is gerealiseerd. Museumhuis Polman is er de eerste doorzonwoning, en als je er snel genoeg bij bent kun je zelfs in het huis ernaast overnachten dat als Monument & Bed verhuurd wordt.

Iconic Houses passe-partout
De tien Iconic Houses zijn te bezoeken op zondag 4, 11, 18 en 25 juli. Iconic Houses passe-partouthouders krijgen 50% korting op vertoon van de print van hun passe-partout. Een passe-partout kost €12,50 per persoon en is aan te schaffen vanaf 1 mei via de Iconic Houses WEBSHOP. Bij enkele van deze museumwoningen geven Museumjaarkaart, ICOM, of BankGiro Loterij VIP-KAART al recht op korting of gratis toegang.

In dat geval ontvangt u bij Museum Het Schip 50% korting op de publicatie ‘Arbeiderspaleis Het Schip’ (normaal €19,00) en bij Museum De Dageraad 50% korting op de publicatie ‘De Dageraad’ (normaal €20,00). Bij Wall House #2 ontvangt u een gratis publicatie (t.w.v. €3,95). Gezien de coronamaatregelen dient voor elke museumwoning afzonderlijk een tijdslot gereserveerd te worden.

In het Noorden zijn geopend:
Drachten - Van Doesbrug Rinsemahuis
In de meeste musea hangen de kunstwerken aan de muur. In Drachten loop je er naar binnen, en maakt het kunstwerk deel uit van het straatbeeld. Stap binnen in hèt stijlicoon van het noorden, dit levensgrote schilderij uit 1921: een compleet woonhuis, ontworpen in stijl van De Stijl. Bekijk in Museum Dr8888 voorafgaand aan je bezoek aan de museumwoning de film ‘Krabben aan Verf’. We raden je aan dit in ieder geval 30 minuten van tevoren te doen, zodat je op tijd bij de woning bent. Vanuit het museum is het een kleine wandeling van ongeveer 10 minuten naar het Van Doesburg-Rinsemahuis aan de Torenstraat 3.

Op vertoon van het Iconic Houses passe-partout geeft Museum Dra8888 alle zondagen in juli 50% korting op de entreeprijs (€5,- i.p.v. €10,-)voor een bezoek aan de museumwoning.

Groningen - Wall House #2
Wall House #2 is een bezienswaardigheid, met zijn veelheid aan vormen, kleuren, interessante details, symbolen en betekenissen. Het is een exponent van de architectuur in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw, toen de stad Groningen zich als podium voor internationale postmoderne architectuur profileerde. Het exuberante woonhuis werd ontworpen door de New Yorkse architect John Hejduk (1929 - 2000).

Wall House #2 is gratis toegankelijk en reserveren is niet nodig. Bezoekers met het Iconic Houses passe-partout ontvangen echter een nieuw verschenen architectuurgidsje over Wall House #2, ter waarde van €3,95. Uitgave oktober 2020.

Nagele - Museumhuis Polman
In dit bijzondere Museumhuis gaan we terug naar 1956 toen het huis net was gebouwd. Nagele, en vooral de Karwijhof was vooruitstrevend en innovatief, met veel aandacht voor groen, licht, lucht en ruimte. Een semi-doorzon-woning met nog wel een scheidingsmuur tussen de huiskamer en de woonkamer, maar dan van glas. De zon kan er doorheen. Dit was één van de aspecten die de bewoners enorm konden waarderen: de lichtinval in het huis. Een lavet, toen hypermodern en buitengewoon praktisch werd vooral in de jaren vijftig en jaren zestig van de 20e eeuw toegepast in de sociale woningbouw. Het is een Nederlands ontwerp en werd vervaardigd van kunstnatuursteen. Al snel bleek de douche toch een stuk praktischer. Kom je ook ervaren hoe dat er uit zag?

Vereniging Hendrick de Keyser geeft 50% korting op de entreeprijs (€3,- i.p.v. €6,-) op vertoon van het Iconic Houses passe-partout.

Lees minder

Links

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader