IMOCG: Stef Tuinstra - Orgel in de Hortusbuurt

2 augustus, Nieuwe Kerk in GRONINGEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

In de week van de International Martini Organ Competition Groningen wordt er op vijf monumentale Groninger orgels gespeeld. Van deze vijf lijkt het Timpe-orgel in de Nieuwe Kerk een vreemde eend in de bijt, omdat het als enige geen Schnitger-orgel is (of een reconstructie ervan). Reden genoeg om een...

Lees meer

In de week van de International Martini Organ Competition Groningen wordt er op vijf monumentale Groninger orgels gespeeld. Van deze vijf lijkt het Timpe-orgel in de Nieuwe Kerk een vreemde eend in de bijt, omdat het als enige geen Schnitger-orgel is (of een reconstructie ervan). Reden genoeg om eens wat extra aandacht aan dit unieke instrument te geven.

En dat doen we met een speciaal programma waarin niet alleen het Timpe-orgel zelf, maar ook de kerk en de omliggende Hortusbuurt in de schijnwerpers worden gezet. Titulair organist Stef Tuinstra verzorgt de orgeldemonstratie. Hij vertelt de deelnemers over de bouwgeschiedenis en over de bijzondere kenmerken van het orgel. Uiteraard laat hij ook de rijke klankvariaties horen van dit prachtige instrument. Het andere onderdeel van het programma is een boeiende stadswandeling door de Hortusbuurt, onder leiding van gids Pieter Bootsma.
Er is plaats voor 50 personen (met een minimumaantal van 20). De groep wordt in tweeën gesplitst waarbij de ene helft begint met de stadswandeling door de Hortusbuurt, en de andere helft met de orgeldemonstratie. In de pauze wordt er een royaal verzorgde high tea geserveerd, aangeboden door de Vrienden van de Nieuwe Kerk.

Stef Tuinstra (1954) studeerde orgel, piano, klavecimbel en trombone aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Zijn orgellessen kreeg hij van Wim van Beek. Hij studeerde summa cum laude af en behaalde ook diploma's in kerkmuziek en koordirectie. In 1979 ontving hij de Prix d' Excellence voor orgel. Tuinstra is organist van het beroemde barokorgel in de Martinikerk, het Timpe-orgel in de Nieuwe Kerk te Groningen en het Faber-orgel in Zeerijp. Als concertorganist trad hij op in Europa, Japan en de USA. Hij wordt wereldwijd gezien als een expert in improvisatie, van Renaissance tot hedendaags, en geeft daar ook les in. Tuinstra is auteur van diverse publicaties over orgelbouw en uitvoeringspraktijk.

Pieter Bootsma (1941) studeerde sociale geografie aan de RUG. Hij was leraar aardrijkskunde te Groningen en Dokkum en vanaf 1977 rector van het Wessel Gansfort College te Groningen. Hij beëindigde zijn loopbaan bij het onderwijs als directeur van de Christelijke Scholengemeenschap Groningen (CSG) in 2003. Bootsma is zeer geïnteresseerd in het wel en wee van zijn woonomgeving, de stad en geeft regelmatig rondleidingen door de 17e -eeuwse uitleg van Groningen.


IMOCG 2022
Deze zomer vindt van 31 juli t/m 6 augustus de International Martini Organ Competition Groningen (IMOCG) plaats. Uit de hele wereld komen jonge organisten naar de stad om te strijden om de winst. De stad Groningen is uniek door de vele fraaie historische orgels die ze telt: tijdens het concours wordt er op maar liefst vijf van deze prachtige instrumenten gespeeld. De IMOCG 2022 belooft een week vol prachtige muzikale hoogtepunten te worden. Met concerten door de internationale juryleden, acht masterclasses, een excursie naar de Fivelingo streek en natuurlijk de verschillende competitie-onderdelen.

Lees minder

Links

Data en tijden

di 2 augustus 2022 : 14:00 - 16:00

Prijzen

Normaal Voorverkoop
Volwassenen : € 20.00 € 20.00

Toelichting: voorverkoop via de website www.imocg.nl.

Waar is het?

Nieuwe Kerk
Nieuwe Kerkhof 1
9712 PT GRONINGEN
www.nieuwekerk.org

€ 20,00