In-Druk-Wekkend-Beeld

27 mei t/m 3 juli, De Noordelijke Kunsthof in APPINGEDAM

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Vier kunstenaars uit de provincie Groningen, Eline Brontsema, Jan Erik Wedholm, Antje Veldstra en Anne Abbe Brouwer tonen hun werk in De Noordelijke Kunsthof in Appingedam. Wat zij delen is de techniek, het drukken. Waar de een werkt met linoleum de zogenaamde linosnede is de ander aan het werk met ...

Lees meer

Vier kunstenaars uit de provincie Groningen, Eline Brontsema, Jan Erik Wedholm, Antje Veldstra en Anne Abbe Brouwer tonen hun werk in De Noordelijke Kunsthof in Appingedam. Wat zij delen is de techniek, het drukken. Waar de een werkt met linoleum de zogenaamde linosnede is de ander aan het werk met houtsnedes of grafiek. Alle vier zijn ze lid van HOLT vereniging der noordelijke hoogdrukkers.

Eline Brontsema studeerde in 2020 af aan de Klassieke Academie in Groningen bij Piet Sebens en Siemen Dijkstra met schilderijen en houtsnedes. Voor haar prenten maakt ze gebruik van de reductietechniek, waarmee uit één enkele plaat een houtsnede ontstaat. Een deel van de plaat wordt uitgegutst, zodat het hoger gelegen deel inkt opneemt en kan worden afgedrukt. Daarna moet het werk drogen en kan het volgende deel worden weggesneden. Dit proces wordt herhaald tot de gewenste oplage is bereikt. Daarna kan de tweede kleur worden gedrukt. Eline maakt gedetailleerde prenten met veel verschillende lagen, waarmee soms schilderachtige effecten ontstaan.

Het interieur is een geliefd onderwerp, waarbij de nadruk ligt op kleur en compositie. Jan Erik Wedholm (Stokholm 1957) toont tekeningen en grafiek. Hij zegt hier zelf over; Zo lang als ik me kan herinneren heb ik bossen getekend. De sfeer, de dynamiek, leven en vergankelijkheid broederlijk naast elkaar, dat is wat ik teken. Later zijn daar andere thema's bijgekomen; binnenruimten en verhalen. Eigenlijk is het steeds hetzelfde thema; hoe breng ik het avontuur dat beeldend onderzoek heet tot een goed einde in het spanningsveld tussen beeld en onderwerp. Met afbeelden heeft het niet zoveel te maken wel met motoriek, huid van het werk en vooral sfeer. Het materiaal waar mee ik werk, verschillende papiersoorten, klei en Oost-Indische inkt, vaak gecombineerd met krijt bepalen voor een groot deel het beeld.

Antje Veldstra Behaalde in 1985 haar diploma in de vrije richting van kunstacademie Minerva. Tijdens de opleiding maakte ik al reductiehoutsneden. Ik veranderde de naam van deze techniek al snel in ‘houtdruk’. Mijn werk kenmerkt zich onder andere door de toepassing van irisdrukken, dat wil zeggen het gebruik om via de inktrol een kleurverloop op het hout aan te brengen en af te drukken. Gutsen is uiteraard nog steeds een belangrijk onderdeel van deze bewerkelijke grafische techniek. Het drukken in een veelheid van kleurlagen behoort tot de prettige eigenschappen van de houtdruktechniek. Het uiterlijk van een prent kan de sfeer van een schilderij benaderen. De thema’s waar ik me nu mee bezighoud zijn divers hoewel de rode draad altijd ‘de natuur’ is. Bijna nooit streef ik naar een zo realistisch mogelijke weergave van de werkelijkheid. Veelal zoek ik naar het bijbehorende verhaal om er vervolgens een symbolisch beeld van te maken. Een houtdruk van mijn hand kan er ogenschijnlijk aardig natuurgetrouw uitzien maar in werkelijkheid is het beeld in mijn hoofd ontstaan en reageer ik op hetgeen er tijdens het drukken gebeurt. Dit is een niet gemakkelijke weg omdat er weinig houvast is

Anne Abbe Brouwer werkt in linoleum, hij is afgestudeerd aan de kunstacademie Christiaan Huygens te Kampen, met voornamelijk zwart-witte linosneden. Hij zegt daar over; ik zoek binnen beperkingen de grenzen op, dit geeft mij houvast en uitdaging. Naast Linoleum gebruikt hij verschillende materialen om in 1 drukgang een prent te maken. De onderwerpen zijn vaak autobiografisch met de natuur en mijn omgeving.
U bent welkom in De Kunsthof, de toegang is gratis

Lees minder

Data en tijden

vr 1 juli 2022 : 14:00 - 17:00
za 2 juli 2022 : 14:00 - 17:00
zo 3 juli 2022 : 14:00 - 17:00

Prijzen

Volwassenen : Gratis

Waar is het?

De Noordelijke Kunsthof
Blankenstein 2
9901 AX APPINGEDAM
0596 624488
www.denoordelijkekunsthof.nl