International Martini Organ Competition Groningen (IMOCG)

31 juli t/m 6 augustus, Diverse locaties stad Groningen in GRONINGEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

In de week van zondag 31 juli t/m zaterdag 6 augustus is Groningen even het centrum van de internationale orgelwereld. 12 jonge talentvolle organisten komen dan naar de stad om te strijden om de winst in de 'International Martini Organ Competition 2022' (IMOCG). Groningen is uniek als het gaat om ...

Lees meer

In de week van zondag 31 juli t/m zaterdag 6 augustus is Groningen even het centrum van de internationale orgelwereld. 12 jonge talentvolle organisten komen dan naar de stad om te strijden om de winst in de 'International Martini Organ Competition 2022' (IMOCG).

Groningen is uniek als het gaat om historische orgels. In bijna elke kerk staat een bijzondere exemplaar en het is ook de enige stad ter wereld met maar liefst drie orgels van Arp Schnitger, de Stradivarius onder de orgelbouwers. Tijdens het orgelconcours IMOCG kan het publiek volop genieten van de klanken van deze prachtige instrumenten. Het wordt een week vol muzikale hoogtepunten, met concerten door onder andere de leden van de internationale jury, acht masterclasses, twee orgelexcursies en de verschillende competitie-onderdelen.

In de eerste ronde spelen de 12 deelnemers op het Timpe-orgel in de Nieuwe Kerk en op het Schnitger-orgel in de Martinikerk. Voor het brede publiek is de tweede ronde (de halve finale) een 'must': in deze ronde laten de 6 overgebleven deelnemers hun talent voor het ensemblespel horen. Zij spelen in de Lutherse Kerk, op de door Bernhardt Edskes in 2017 gebouwde reconstructie van een Schnitger-orgel. De musici van het Luthers Bach Ensemble verlenen hierbij hun medewerking.

De finale op zaterdagavond is in de Martinikerk. De 3 finalisten laten dan hun allerbeste spel horen; zij maken een keuze uit een aantal vooraf opgegeven orgelwerken maar spelen in ieder geval één werk van Scheidemann, één van Bach en twee van Brahms.

In de IMOCG-week zijn er elke dag masterclasses op verschillende monumentale orgels (o.a. in de Der Aa-kerk en de Pelstergasthuiskerk). Voor deze masterclasses kunnen vak-organisten en gevorderde amateurs zich ook aanmelden. Zij krijgen les op het hoogste niveau van gerenommeerde organisten als Theo Jellema, Leo van Doeselaar en Erwin Wiersinga en de vijf internationale juryleden (zie hieronder). Aanmelden kan via de website www.imocg.nl.

Verder zijn er concerten en ook nog twee orgelexcursies: orgelkenner Sietze de Vries leidt een dagexcursie per touringcar naar de orgels van de Fivelingo-streek in het noordoosten van de provincie Groningen, en Stef Tuinstra leidt een middagprogramma ‘Orgel in de Hortusbuurt’ rond het Timpe-orgel in de Nieuwe Kerk.

De internationale IMOCG-jury bestaat uit:
Jean-Claude Zehnder (voorzitter, Zwitserland)
Éric Lebrun (Frankrijk)
Pier Damiano Peretti (Italië)
Reitze Smits (Nederland)
Nathan Laube (VS)

De 12 IMOCG-deelnemers zijn:
Anne Spink (VS)
Daniel Seeger (Duitsland)
Sunkyung Noh (Zuid-Korea)
Ágoston Tóka (Hongarije)
Leendert Verduijn (Nederland)
Vladimir Skomorokhov (Rusland)
Elena Maleva (Rusland)
Ilaria Centorrino (Italië)
Nicola Dolci (Italië)
Diederik Blankesteijn (Nederland)
Niels Adema (Nederland)
Eri Takata (Japan)

De eerste ronde is gratis toegankelijk voor het publiek. Voor de andere IMOCG-onderdelen wordt wel een toegangsprijs gerekend. Zie hiervoor de website www.imocg.nl

Organisator van de IMOCG is de Stichting Groningen Orgelstad, die ook het Schnitgerfestival organiseert. Met muzikale evenementen als deze wil de stichting het Groninger orgel stevig op de kaart zetten om het zo te kunnen behouden voor toekomstige generaties.

Lees minder

Links

Prijzen

Normaal Voorverkoop

Toelichting: entree varieert van 5 euro voor de masterclasses tot 20 euro voor het openingsconcert, deelname aan de orgelexcursie is 48 euro.