It Fryske frije fjild; wrâld fan fûgels, wyld en fisk

31 juli t/m 3 oktober, Sudergemaal in NIJ BEETS

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Expositie in het Sudergemaal augustus en september. In de maanden augustus en september exposeert Mello Sevinga in het Sudergemaal. Met zijn schilderijen, de expositie draagt de naam "It Fryske frije fjild; wrâld fan fûgels, wyld en fisk" ...

Lees meer

Expositie in het Sudergemaal augustus en september.

In de maanden augustus en september exposeert Mello Sevinga in het Sudergemaal. Met zijn schilderijen, de expositie draagt de naam "It Fryske frije fjild; wrâld fan fûgels, wyld en fisk"

Wie de schilderijen van voormalig dierenarts Mello Sevinga (1953) bekijkt wordt getroffen door de eenvoud en uitstraling van midden in de natuur staan.

Dat is ook zijn inspiratiebron. Hij schildert wat hij waarneemt, zonder zich in details te verliezen. De sfeer die zijn schilderijen uitademen is pakkend.

Over "It Fryske frije fjild; wrâld fan fûgels, wyld en fisk"
Voor “it frije fjild” bestaat eigenlijk geen geschikte Nederlandse term. It frije fjild is niet zo zeer een bepaald gebied als wel een manier van leven en een gevoel dat fjildminsken daarbij hebben. Een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid.

Ooit ontstaan uit noodzaak om te voorzien in een aanvulling op een vaak karig loon, werd er uit it frije fjild geoogst. Vogels, eieren, wild, vis en (andere) vruchten des velds.

Destijds waren de mogelijkheden om dat te doen ruimer dan tegenwoordig, hoewel ook toen voor sommige bezigheden, zoals de jacht, wel vergunning nodig was.

Stroperij is zo oud als de mens en is ontstaan daar waar sommige activiteiten voorbehouden waren aan personen met bepaalde privileges. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden om überhaupt wat te oogsten uit it frije fjild sterk ingeperkt. Zo is van het Fryske allemansrecht van het aaisykjen niets meer overgebleven.

Maar het gevoel is wel gebleven en de drang om te oogsten ook, zij het dat die oogst soms symbolisch is. Fotografie, maar ook weidevogelbescherming zijn voorbeelden. En wellicht deze expositie van schilderijen.

De expositie geeft een inkijkje in It Fryske frije fjild; wrâld fan fûgels, wyld en fisk en daarmee ook in de kennis, cultuur en beleving van een groep mensen die langzaamaan kleiner wordt

info.www.damshus.nl

Lees minder

Links

Data en tijden

zaterdag 31 juli 2021 t/m zondag 3 oktober 2021

zondag : 13:30-16:30
zaterdag : 13:30-16:30

Prijzen

Volwassenen : € 2.00

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Sudergemaal
Ripen 3
9245 VG NIJ BEETS
http://www.damshus.nl

€ 2,00

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader