Jesu, meine Freude

24 oktober, Adventskerk in ASSEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Studenten A-capellakoor Bragi zingt in de Adventskerk Op zondag 24 oktober om 16:00 uur klinkt er voor het eerst sinds anderhalf jaar weer koorzang in Musica pro Deo! In het a-capellakoor van studentenvereniging Bragi (koor en -orkest) uit Groningen zingen om en nabij de twintig jonge studenten. ...

Lees meer

Studenten A-capellakoor Bragi zingt in de Adventskerk

Op zondag 24 oktober om 16:00 uur klinkt er voor het eerst sinds anderhalf jaar weer koorzang in Musica pro Deo!

In het a-capellakoor van studentenvereniging Bragi (koor en -orkest) uit Groningen zingen om en nabij de twintig jonge studenten. Sinds 1980 staat het koor onder leiding van dirigent Rein de Vries. Zoals de naam van het koor al zegt, er wordt alleen a-capella gezongen, dus zonder begeleiding van andere instrumenten.

In de vesper van zondag 24 oktober staat het prachtige motet Jesu, meine Freude van Johann Sebastian Bach centraal. Dit motet bestaat uit elf delen. Bach heeft het motet gebouwd op zes coupletten van het in die tijd populaire koraal Jesu, meine Freude en wisselt deze af met vijf teksten uit de Romeinenbrief: de even nummers van het motet behandelen de bijbeltekst, de oneven delen zijn van het koraal afgeleid. De koorfuga Ihr aber seid nicht fleischlich, sondern geistlich vormt de kern van het werk. Het bekende Gute Nacht is een prachtig verstild deel waarin de koraalmelodie door de alten wordt gezongen.

Naast dit werk van Bach horen we in deze vesper muziek van Mendelssohn, een groot bewonderaar van Bach. Meteen aan het begin van de vesper horen we het dubbelkorige Warum toben die Heiden (psalm 2) gecomponeerd in 1843. Alle vormen van tekstuitdrukking die werden geïntroduceerd door de meesters van de barok en de renaissance zijn terug te vinden in dit werk: karakteristieke ritmes, antifonale koorzettingen, een glorieus tutti op de woorden Du bist mein Sohn,, een ingenieuze vierdelige canon in de korte Gloria-finale van het Ehre sei dem Vater.

Na Hymn to the Virgin van Benjamin Britten horen we het tweede werk van Mendelssohn: het motet Herr, nun lässest du deinen Diener in Frieden fahren. Het is een a capella werk dat Mendelssohn componeerde aan het eind van zijn leven in 1847. Het Nunc Dimittis heeft een vaste plaats in een evensong, na het Magnificat en is gebaseerd op een Bijbelse tekst, de lofzang van Simeon die deze zingt als hij de pasgeboren Jezus ziet.

De gebeden in deze vesper worden zingend afgesloten met het laatste werk van de Franse componist Maurice Duruflé het Notre Père voor vierstemmig koor.

De vesper, die geleid wordt door Kees Richters, wordt omlijst door twee orgelwerken van Johann Sebastian Bach. Organist Wietse Meinardi speelt de koraalbewerkingen Herr Jesu Christ, dich zu uns wend (BWV 655) en Jesu, meine Freude (BWV 610). Wietse begeleidt in deze dienst ook de samenzang.

De vesper begint om 16.00 in de Adventskerk. We heten u graag van harte welkom in de kerk! Vanwege corona bent u in deze dienst welkom met coronacheck (QR-code of papieren bewijs). De vesper wordt niet met beeld uitgezonden, omdat de apparatuur voor het streamen van diensten in de Opstandingskerk staat.

Omdat Musica niet helemaal Pro Deo kan zijn, in de zin van kosteloos, stellen we uw royale financiële bijdragen in de uitgangscollecte bijzonder op prijs.

Lees minder

Links

Data en tijden

zo 24 oktober 2021 : 16:00 - 17:00

Prijzen

Volwassenen : Gratis

Toelichting: ruime bijdrage in de uitgangscollecte wordt zeer op prijs gesteld.

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Adventskerk
Lindelaan 49
9404 KR ASSEN
0592 357722
www.adventskerk-assen.nl
imeinardi@hetnet.nl

gratis

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader