Jubileumtentoonstelling 3: De Meesterhand

22 april t/m 31 juli, Museum Møhlmann in APPINGEDAM

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Kunstenaar Rob Møhlmann heeft een handicap. Letterlijk. Zijn vingers zijn te kort. Een erfelijke aandoening die binnen de familie lichtere, maar ook ernstiger vormen kent en generaties lang, tot in de 17e eeuw, valt te duiden. De schilder heeft zich daar 65 jaar voor geschaamd, maar is nu de schaa...

Lees meer

Kunstenaar Rob Møhlmann heeft een handicap. Letterlijk. Zijn vingers zijn te kort. Een erfelijke aandoening die binnen de familie lichtere, maar ook ernstiger vormen kent en generaties lang, tot in de 17e eeuw, valt te duiden.

De schilder heeft zich daar 65 jaar voor geschaamd, maar is nu de schaamte voorbij. In dit boek beschrijft hij zijn leven met die handicap (hij moest bijvoorbeeld 6 jaar op accordeonles) en wat het tot gevolg heeft gehad. Maar ook voert hij de aandoening 27.000 jaar terug naar een prehistorische grot in Gargas (Fr.), de enige plek waar dergelijk mislukte handen op de rotswanden voorkomen. Møhlmann: “Geen duistere kaprituelen zoals de geleerden denken, maar wellicht de allereerste documentatie van brachydactylie en een rechtstreekse kunstenaarsstamboomlijn naar mijn voorouders: de vroegste kunstenaars van Europa”.

Tegelijkertijd heeft hij zijn jubileum aangegrepen om zijn collega kunstenaars van dit alles op de hoogte te stellen en hen, juist bij deze gelegenheid ‘om hun hand te vragen’. Ook letterlijk. Maar dan wel verbeeld in een kunstwerk. Zo wilde hij voor zijn museum een Galerij der Meesterhanden opzetten, als origineel alternatief voor het meer geijkte kunstenaarszelfportret. Het verzoek was volkomen vrijblijvend. Werden het er 10? Misschien wel 30? Nee, tot zijn grote vreugde kreeg hij uiteindelijk maar liefst 88 handreikingen! En die unieke collectie staat niet alleen volledig in het boek, maar is ook in het museum te zien.

Nu zijn er aardig wat musea met kunstenaarszelfportretten, maar met deze ‘kunstenaarshandportretserie’ zal De Eerste Galerij der Meesterhanden ter wereld een feit zijn. Hier volgen hun namen:

Tobias Baanders, Maja van Berkestijn, Marianne Bijker, Tim Blaauw, Paul Christiaan Bos, Diane Brodie, Hermien Buytendijk, Bert Denneman, Hans Deuss, Lydeke von Dülmen Krumpelmann, Theo van Egeraat, Sara van Epenhuysen, Joyce Eijkhout, Frâns Faber, Magda Francot, Joke Frima, Haije Gemser, Dinie Goedhart, Rosalie Hammink, Jaap Hartman, Henk Helmantel, Rutger Hiemstra, Annet Hiltermann, Martin Horneman, Carel Huls, Hanneke de Jager, Marianne J. Jansen, Renée Marcus Janssen, Monica Jonkergouw, Romee Kanis, Rita van der Kant, Wim van der Kant, Jacqueline Kasemier, Jannes Kleiker, Cis Koetse, Jannes Koetsier, Keimpe van der Kooi, Michiel Kranendonk, Arend Kuiper, Gert Lambert, Rob de Lange, Sabine Liedtke, Claartje van der Linden, Jan van Loon, Debora Makkus, Marieke Maneschijn, Clary Mastenbroek, Harry Meerveld, Yvonne Melchers, Rob Møhlmann, Jasper Oostland, Dick Oostra, Stefanie Ottens, Rein Pol, Huib Rademakers, Adolfo Ramón, Gerd Renshof, Gezien van de Riet, Fokko Rijkens, Erik Rijssemus, Felicity Rowe, Iris Le Rütte, Ingrid Scholte, Wikje Schoon, Michiel Schrijver, Robin d’Arcy Shillcock, Anuschka de Smidt, Marianne Stam, Ton van Steenbergen, Jan Jaap Stigter, Marjolein Terwindt-Wetterauw, Petra Tolboom, René Tweehuysen, Ed Ubels, Rien van Uitert, Mattie van der Veen, Hennie van der Vegt, Marian Vergouwen, Ruud Verkerk, Marjolein Vernooij, Caroline Verschoor, Ton Voortman, Paul de Vos, Gerrit de Vries, Wout Wachtmeester, Cas Waterman,Maarten Welbergen, Zwaantje Weishaupt, Jittie Wildeman, Dorry van de Winkel, Marijke ten Wolde, Fiona Zondervan.

Lees minder

Data en tijden

za 14 mei 2022 : 13:00 - 17:00

Prijzen

Volwassenen : € 8.00
Kinderen : Gratis (t/m 9 jaar)
Kinderen : € 4.00 (10 t/m 16 jaar )

Toelichting: Vrienden van het Museum gratis toegang, Museumjaarkaart helaas niet geldig.

Waar is het?

Museum Møhlmann
Westersingel 102-104
9901 GK APPINGEDAM
0596 682856
www.robmohlmann.nl
info@museummohlmann.nl