Kamerkoor Hortus Vocalis - Weihnachtsoratorium

10 december, Martinikerk in FRANEKER

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Kamerkoor Hortus Vocalis zingt op 10 december vanaf 20.00 uur in de Martinikerk in Franeker Kamerkoor Hortus Vocalis geeft op 10 december om 20.00 uur een concert in de Martinikerk in Franeker. Op het programma staan de eerste vier cantates van Bach’s meesterwerk het Weihnachtsoratorium. Het koor w...

Lees meer

Kamerkoor Hortus Vocalis zingt op 10 december vanaf 20.00 uur in de Martinikerk in Franeker

Kamerkoor Hortus Vocalis geeft op 10 december om 20.00 uur een concert in de Martinikerk in Franeker. Op het programma staan de eerste vier cantates van Bach’s meesterwerk het Weihnachtsoratorium. Het koor wordt begeleid door barokorkest Florilegium Musicum. Daarnaast werken de volgende solisten mee: Tetsje van der Kooi, Kaspar Kröner, Maarten Romkes en Joep van Geffen.

Tönet, ihr Pauken! Erschallet, Trompeten! stond in eerste instantie geschreven in de handgeschreven partituur van Bach. Later heeft hij het doorgestreept en er Jauchzet, Frohlockest van gemaakt. Eigenlijk passen de woorden over de pauken en de trompetten veel beter bij de muziek.

De doorhaling heeft te maken met het feit dat Bach teruggrijpt op een eerder werk, de wereldlijke cantate 241 Tönet, ihr Pauken. Daarin worden de pauken, trompetten en strijkers uitgenodigd om de koning te feliciteren. Het is aannemelijk dat, toen Bach dezelfde woorden gebruikte als opening van het Weihnachtsoratorium, hij door zijn broodheren op de vingers is getikt. Dit leek te veel op de felicitaties aan de koning in plaats van een eerbetoon aan het nieuwgeboren kerstkind.

Overigens zijn veel delen uit het Weihnachtsoratorium, werken die Bach al eerder heeft geschreven. Een fenomeen dat vaak voorkwam in die tijd. Uitzondering is het openingskoor uit de vijfde cantate: Ehre sei dir, Gott, gesungen dat nieuw geschreven is. De concerten worden nadat de eerste vier cantates hebben geklonken, afgesloten met dit openingskoor uit de vijfde cantate.

Hortus Vocalis is een koor bestaande uit 22 gevorderde amateur- en semi professionele zangers. Voor deze gelegenheid is het uitgebreid naar 34 zangers om zo goed in balans te zijn met het orkest en overal in de kerk goed hoorbaar te zijn.

10 december 20.00 uur Martinikerk Franeker

Kaarten zijn te reserveren via www.collegiumvocalefryslan.nl
Voorverkoop € 26,-
Aan de zaal € 30,-

Lees minder

Links

Data en tijden

za 10 december 2022 : 20:00 - 22:00

Prijzen

Normaal Voorverkoop
Volwassenen : € 30.00 € 26.00

Voorverkoop: www.collegiumvocalefryslan.nl.

Waar is het?

Martinikerk
Breedeplaats 2
8801 LZ FRANEKER
0517 383055