Keramiek van Picasso en tijdgenoten

25 maart t/m 17 september in Koetshuis Fraeylemaborg in SLOCHTEREN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Pablo Picasso, Georges Braque, Marc Chagall, Jean Cocteau, Raoul Dufy, Lucio Fontana en Maurice de Vlaminck (keramiek).


Feest in de Fraeylemaborg! De gerestaureerde borg is weer open voor publiek en vanaf 25 maart zijn er twee tentoonstellingen te zien.

In het Koetshuis start de expositie 'Keramiek van Picasso en tijdgenoten'. Pablo Picasso (1881-1973) kennen we vooral als schilder, een bevlogen kunstenaar met een verrasend oeuvre. Dat hij ook prachtige keramiek maakte is minder bekend. Dat geldt ook voor een aantal beroemde collega’s uit de eerste helft van de twintigste eeuw.

Het gaat om Georges Braque, Marc Chagall, Jean Cocteau, Raoul Dufy, Lucio Fontana en Maurice de Vlaminck. Zij waren alleskunners: zij maakten grafiek, ontwierpen textiel of theaterdecors en waren ook enthousiast bezig met keramiek

Deze zeven kunstenaars hebben langere tijd in Frankrijk gewoond en gewerkt. Ze waren bevriend en daagden elkaar uit om nieuwe wegen in te slaan. Zo stimuleerde Pablo Picasso zijn collega’s Marc Chagall en Georges Braque om met keramiek te gaan werken. Soms werkten ze ook met dezelfde uitvoerende ateliers.

De tentoonstelling bij de Fraeylemaborg toont de enorme creativiteit en scheppingsdrang van zeven van de meest veelzijdige kunstenaars van de twintigste eeuw. Deze boeiende keramiek komt uit de collectie van het Stedelijk Museum in Den Bosch, dat al ruim dertig jaar keramiek verzamelt.

Zonder twijfel hoort Pablo Picasso bij de topkunstenaars van de twintigste eeuw, met veel stijlwisselingen en nieuwe “Muzen”. In 1946 raakt hij tijdens een vakantie in de ban van de keramiek. Het eerste jaar maakt hij aan de Franse zuidkust meteen meer dan tweeduizend stuks! Picasso maakt keramiek tot een volwaardige kunstvorm. Hij kneedt de klei tot een originele vorm en beschildert deze met warme, mediterrane kleuren. Een bekend werk is een kan in de vorm van een duif, “Colombe”. Deze schenkkan met twee tuiten laat bij uitstek Picasso’s speelse geest zien.

Voor zijn beroemde collega Marc Chagall (1887 - 1985) is klei een ideaal materiaal waar hij zijn kleurenpalet op kan loslaten. De directe en spontane werkwijze en de ambachtelijke traditie spreken hem aan. Op zijn beroemde “Femme et fleurs” zien we Chagall’s intuïtieve stijl die dromerig, fantasierijk en liefdevol is. Op deze kleurige vaas zien we twee naakte vrouwen en een ezel die hen bloemen aanbiedt.

De tweede tentoonstelling toont “Keramiek in de follies” (verrassende gebouwtjes) in het park van de Fraeylemaborg. Eva Ouden Ampsen laat kleurige Japans geïnspireerde schalen zien die goed passen bij de folly “Koetshuisje” die een op z’n Japans houtgebrande buitenkant heeft. In de folly “Van bus noar bos” vormt het werk van Bertie van Drenth een eenheid met de boomrijke natuur. Het blauw-witte porselein van Irene van Breest Smallenburg siert “De Hazelnoot” en Wim de Boer maakte speciaal voor “De strotempel” gevarieerde graankorrels van klei.

Beide tentoonstellingen zijn te zien van 25 maart tot en met 17 september 2017. Elke laatste zondagmiddag van de maand kunnen bezoekers zelf met klei aan de slag in de Oranjerie naast het Koetshuis.

Data en tijden

zaterdag 25 maart 2017 t/m zondag 17 september 2017

zondag : 13:00-17:00
dinsdag : 10:00-17:00
woensdag : 10:00-17:00
donderdag : 10:00-17:00
vrijdag : 10:00-17:00
zaterdag : 13:00-17:00

Toelichting: feestdagen van 13-17 u

dinsdag 28 maart 2017 : 10:00 - 17:00

Toelichting: feestdagen van 13-17 u

Prijzen

Volwassen : € 7.00
Kinderen : € 2.50
65 plus : € 7.00
CJP : € 3.50

Toelichting: Kinderprijs geldig vanaf 6 t/m 12 jaar. Kinderen tot 6 jaar gratis.

Waar is het?

Koetshuis Fraeylemaborg
Hoofdweg 30
9621 AL SLOCHTEREN
0598 421568
www.fraeylemaborg.nl
info@fraeylemaborg.nl