Kijk: Haar!

23 april t/m 29 oktober in Gemeentemuseum Het Hannemahuis in HARLINGEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Getoond worden de verbazingwekkende kanten van menselijk haar. Te zien zijn onder andere kappersgereedschappen, 19de -eeuwse haarsieraden, haardrachten die identiteit en imago versterken, maar ook traumatiserende kapsels. Een overzicht van de historische en sociale-culturele aspecten van haar, van de pruikentijd tot nu.

Wat zegt haar?
Wat is haar eigenlijk? Hoe groeit het en is dat bij iedereen hetzelfde? Een antwoord op deze vragen vind je in de expositie.

Identiteit en imago
De haarstijl van populaire sterren werd en wordt wereldwijd gekopieerd in dameskapsalons. Denk aan de iconische haarstijl van Grace Kelly uit de jaren ‘50, of de ‘Rachel’ van Jennifer Aniston uit de jaren ’90. Hoe je je haar draagt, is niet alleen mode- en tijdgebonden, maar hangt ook nauw samen met je eigen identiteit of met religieuze voorschriften. Zie bijvoorbeeld de specifieke pijpenkrullen bij orthodoxe joden, of baarden van vrome moslims.

De wijze waarop je geknipt bent, onderscheidt je van andere mensen en geeft aan tot welke groepering je hoort. Wanneer je wilt afwijken van wat gebruikelijk is, kan je dat met je haardracht uitdrukken. De “lange” haren van The Beatles en The Stones maakten veel indruk in de jaren ‘60 en zorgden voor een nieuwe trend bij degenen die zich wilden afzetten tegen de gevestigde orde. Het haar van sommige mannen werd steeds langer, ‘langharig werkschuw tuig’ werd het nieuwe scheldwoord voor werkeloze langharigen. Langharige militairen in de jaren ‘70 zetten zich met hun haardracht af tegen de oudere generatie. Later kwamen de afro kapsels, de hanenkam van de punkers en het kale hoofd van de skinheads, om maar een paar groepen te noemen.

Maar ook veel wereldleiders of politici zijn herkenbaar aan hun bewust gekozen specifieke haardracht. Het kapsel en de snor van Hitler droegen bij aan zijn herkenbaarheid, en wat te denken van de Trump-coupe, één van de meest besproken kapsels ter wereld.

Haar in het verleden
Aan het 17de -eeuwse hof van de Franse koning Lodewijk XIV en elders werden enorme pruiken gedragen en tot het eind van de 18de eeuw was het in welgestelde kringen gebruikelijk een pruik te dragen.

Afknippen of afscheren van haar kan een traumatische ervaring opleveren. Wanneer meisjes de leeftijd voor het dragen van een oorijzer hadden bereikt, moesten hun lange vlechten afgeknipt worden. Een prachtig schilderij van P.W. Sebes uit 1857 illustreert deze gebeurtenis.

Het afscheren van haar is ook gebruikt als middel om wraak te nemen. Direct na de Tweede Wereldoorlog werden vrouwen die een relatie met een Duitser hadden gehad, of daarvan werden verdacht, in het openbaar kaalgeschoren. Hun straf was niet alleen de vernedering op dat moment, maar de zichtbaarheid van de (vermeende) wandaad in de periode erna.

Haarsieraden
De bloeitijd van haarwerken begon aan het eind van de 18de eeuw en duurde voort tot in de tweede helft van de 19de eeuw. In de tentoonstelling zijn bijzondere haarsieraden uit deze tijd te zien. Lokken van overledenen of geliefden werden verwerkt in miniatuurschilderijtjes, broches, ringen, en armbanden.

Verzorging
De verzorging van hoofdhaar is een belangrijk aspect in de tentoonstelling. Iedereen heeft er elke dag mee te maken. Wat gebruikten kappers in de loop van de tijd? Er worden droogkappen, krultangen, kappersstoelen, scheermessen, shampoos en tal van andere zaken getoond die bij sommigen herinneringen zullen opleveren en bij de jongeren vooral verbazing.

Links

www.hannemahuis.nl/hannemahuis/activiteitenkalender_3139/item/tentoonstelling-kijk-haar_34180.html

Data en tijden

zondag 23 april 2017 t/m zondag 29 oktober 2017

zondag : 12:00-17:00
dinsdag : 12:00-17:00
woensdag : 12:00-17:00
donderdag : 12:00-17:00
vrijdag : 12:00-17:00
zaterdag : 12:00-17:00

Prijzen

Volwassen : € 5.00
Kinderen : € 2.50
65 plus : € 5.00
CJP : Gratis

Toelichting: Museumkaart, Vereniging Rembrandt gratis. Kinderprijs geldig vanaf 4 t/m 18 jaar. Kinderen tot 4 jaar gratis.

Waar is het?

Gemeentemuseum Het Hannemahuis
Voorstraat 56
8861 BM HARLINGEN
0517 413658

€ 5,00

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen