Koe op de kaart

24 april t/m 15 september in Frysk Lânbou Museum (Fries Landbouwmuseum) in EARNEWÂLD

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

De verbintenis tussen mens en de koe op de prentbriefkaart.

De mens en de koe zijn al meer dan tachtig eeuwen met elkaar verbonden. Ruim een eeuw van deze verbintenis is vastgelegd op een uniek medium: de prentbriefkaart.

Verzamelaar Hans Miltenburg uit Tilburg heeft in de loop van de jaren ongeveer 10.000 prentbriefkaarten over koeien verzameld, die een uniek en historisch beeld geven van de rundveehouderij in alle delen van de wereld.

In de expositie ‘Koe op de Kaart’, die vanaf 24 april a.s. in het Fries Landbouwmuseum voor het publiek te bezichtigen is, is een deel van deze collectie te zien.

Bij de expositie wordt het boek ‘Koe op de kaart’ gepresenteerd dat Hans Miltenburg samen met veeteelthistoricus Reimer Strikwerda samenstelde. Deze uitgave bevat een selectie van ongeveer 200 prentbriefkaarten uit de enorme verzameling van Miltenburg.

Expositie en boek
De expositie en het boek laten het rund in al zijn specialiteiten zien. De innige band tussen rund en mens staat centraal. Er is veel veranderd in de periode van meer dan een eeuw dat de prentbriefkaart bestaat. Die historische veranderingen in de landbouw zijn ook op prentbriefkaarten vastgelegd: van het melken met de hand tot de melkrobot.

Bedrijven maakten graag reclame door hun producten via de prentbriefkaart de wereld over te sturen.

Maar dat is niet alles. Het rund is naast een productiedier een uitstekend last- en trekdier en zelfs rijdier. Verschillende sporten en rituelen laten zien hoe de mens ook dit doet samen met het rund. Welke boodschap zit erachter? Dat staat soms voorop op de kaart en is zelfs over de afbeelding geschreven.

Soms staat het achterop gepriegeld om zo veel mogelijk te vertellen op dat ene kleine stukje aan de linkerkant. Leesbaar? Nauwelijks. Leuk? Jazeker.

Met deze expositie en het boek zijn de wereld van koe en mens op een unieke manier samengebracht.

De expositie loopt van 24 april tot en met 15 september.
Verzamelaar Hans Miltenburg werd geboren in het Utrechtse dorp Schalkwijk. In de loop van de jaren verzamelde hij ongeveer 10.000 prentbriefkaarten, die een uniek en historisch beeld geven van de rundveehouderij in alle delen van de wereld.

Hij is als zoötechnicus verbonden aan de Gezondheidsdienst voor Dieren. Als specialist op het gebied van uiergezondheid houdt hij zich bezig met bedrijfsbegeleiding, voorlichting en onderzoek.

Co-auteur en veeteelthistoricus Reimer Strikwerda is afkomstig uit het Friese dorp Winsum. Hij is journalist, gespecialiseerd in de melkveehouderij en de veeverbetering en historicus op het gebied van koeien.

Hij was de eerste hoofdredacteur van het nationale Nederlandse vakblad Veeteelt. Van zijn hand verschenen diverse boeken, zoals Een eeuw Fries stamboekvee, Melkweg 2000 en Revolutie in het dierenrijk, waarin de geschiedenis van de kunstmatige inseminatie bij dieren wordt behandeld.

Het boek is uitgegeven bij uitgeverij Rondbont.

Links

www.frieslandbouwmuseum.nl

Data en tijden

maandag 24 april 2017 t/m vrijdag 15 september 2017

maandag : 10:00-17:00
dinsdag : 10:00-17:00
woensdag : 10:00-17:00
donderdag : 10:00-17:00
vrijdag : 10:00-17:00
zaterdag : 10:00-17:00
maandag 24 april 2017 : 10:00 - 17:00

Prijzen

Volwassen : € 6.00
Kinderen : € 3.00
65 plus : € 6.00
CJP : € 6.00

Toelichting: museumjaarkaart gratis. Kinderprijs geldig vanaf 5 t/m 12 jaar. Kinderen tot 5 jaar gratis.

Waar is het?

Frysk Lânbou Museum (Fries Landbouwmuseum)
Koaidyk 8b
9264 TP EARNEWÂLD
0511 539419
www.frieslandbouwmuseum.nl
info@frieslandbouwmuseum.nl

€ 6,00

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen