Kooks 8: Tuin der Lusten

28 juni t/m 12 september, Etalage aan het Zaailand in LEEUWARDEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Sinds het Culturele Jaar 2018 trekt op het Zaailand in Leeuwarden een serie kunstenaarspresentaties onder de naam ‘Kooks’ de aandacht, vlakbij de ingang van het Fries Museum. Vanaf 26 juni is er een installatie te zien van Adrie Huisman (1954). Achter 3 grote vensters toont hij een lofzang op kleu...

Lees meer

Sinds het Culturele Jaar 2018 trekt op het Zaailand in Leeuwarden een serie kunstenaarspresentaties onder de naam ‘Kooks’ de aandacht, vlakbij de ingang van het Fries Museum.

Vanaf 26 juni is er een installatie te zien van Adrie Huisman (1954). Achter 3 grote vensters toont hij een lofzang op kleuren en liefde.

De reeks is een project van Galerie de Vis in Harlingen. Bezoekers van de Friese hoofdstad konden de afgelopen jaren al kennismaken met werk van internationaal bekende kunstenaars zoals Gijs Frieling, Pepijn van den Nieuwendijk en - de afgelopen maanden - de Chinese Huang Zaiyun. Curator Adriaan Rees selecteerde voor de achtste editie van Kooks Adrie Huisman (1954). “Het grootste deel van zijn carrière een outsider”, zegt Rees, “Iemand die figureerde in de kantlijn van de kunstwereld. Maar in Leeuwarden presenteert hij een monumentale installatie met museale allure. Eindelijk.”

Bloemen en religie
Huisman is de zoon van een chrysantenkweker en groeide op tussen de kassen van het streng religieuze Westland. Die achtergrond liet hem nooit los. Hij genoot zijn opleiding aan de Willem de Kooning Academie en reisde om inspiratie op te doen door Afrika, Amerika en Azië, maar bezocht er ook kwekers. Bloemen vormen een hoofdthema in zijn werk, en liedboeken zijn schildersdoeken. Hij verzamelde er de afgelopen tien jaar meer dan 600, die hij een voor een vol tekent. Zelfs de zijkanten ontkomen niet aan zijn tekendrift. Inmiddels demonteert hij de bladen uit deze boeken en vormen zij de ondergrond voor kleurrijke, soms meters grote tekeningen.

Urban farming
Zelf zegt Huisman over zijn werk: “Het is de reflectie van een ingetogen leven in een klein dorp. Ik droom van woningbouw tussen de kassen en van urban farming. Ideeën die ik al in 1995 ontwikkelde, maar die toen nog te vooruitstrevend waren. Sommige mensen kennen mij misschien nog van proef- en sapsessies met tomaten en paprika’s op de KunstRai. De laatste twintig jaar teken ik in mijn mobiele atelier, ontworpen en uitgevoerd door Joep van Lieshout.”

De installatie voor Leeuwarden bestaat uit drie tekeningen op groot formaat en een vloerbeeld. Het is een drieluik met op de vloer een streng grit van liedboeken. Een 12 meter lange lofzang, vol kleuren en liefde: Mens, durf te leven!

Lees minder

Links

Data en tijden

maandag 28 juni 2021 t/m zondag 12 september 2021

zondag : 8:00-22:00
maandag : 8:00-22:00
dinsdag : 8:00-22:00
woensdag : 8:00-22:00
donderdag : 8:00-22:00
vrijdag : 8:00-22:00
zaterdag : 8:00-22:00

Prijzen

Volwassenen : Gratis

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Etalage aan het Zaailand
Zaailand 98
8911 BN LEEUWARDEN

gratis

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader