Kunst in Opstand

14 november 2021 t/m 16 januari 2022, Heerenveen Museum in HEERENVEEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Werk van geëngageerde beeldend kunstenaars rond de late 19e en vroege 20e eeuw. Op 1 april 1904 kreeg de socialistische voorman Ferdinand Domela Nieuwenhuis een ‘album amicorum’ (vriendenalbum) met bijdragen van sympathiserende kunstenaars en partijgenoten uit binnen- en buitenland. De tentoonstell...

Lees meer

Werk van geëngageerde beeldend kunstenaars rond de late 19e en vroege 20e eeuw.

Op 1 april 1904 kreeg de socialistische voorman Ferdinand Domela Nieuwenhuis een ‘album amicorum’ (vriendenalbum) met bijdragen van sympathiserende kunstenaars en partijgenoten uit binnen- en buitenland. De tentoonstelling ‘Kunst in Opstand’ toont het werk van deze geëngageerde beeldend kunstenaars rond de late 19e en vroege 20e eeuw en legt deze naast werk van achttien maatschappelijk betrokken hedendaagse kunstenaars uit het noorden. De bijdragen uit het album zijn niet gesorteerd op stijl, maar op inhoud/maatschappelijk vraagstuk. Kunstenaars verbeelden rond 1904 o.a. ‘de toestand waaruit het volk/ de maatschappij verlost moest worden’ en ‘de (belofte van een) betere wereld’. De hedendaagse kunstenaars stellen op hun beurt met het werk een actueel maatschappelijk vraagstuk aan de kaak. Hiermee geeft de tentoonstelling een boeiend beeld van geëngageerde kunst in 1904 en nu.

Geëngageerde kunstenaars
Begin april 1904 werd herdacht dat het 25 jaar geleden was dat het eerste nummer van Recht voor allen verscheen. Dit blad bestond op dat moment al vier jaar lang niet meer. De oorspronkelijke initiatiefnemer, Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-1919), leefde echter nog wel. Hij ontving als cadeau een album amicorum, waarin sympathiserende kunstenaars en partijgenoten uit binnen- en buitenland een hommage aan Domela Nieuwenhuis brachten. De bijdragen bestaan o.a. uit brieven en herinneringen van Pierre Kropotkine, Gustav Landauer en Alexander Cohen. Gedichten van Frederik van Eeden, A.D. van Egmond en Edouard Jacobs. Tekeningen van Jan Toorop, Kees van Dongen en Walter Crane, aquarellen van Anton Heijenbrock en H.J. Haverman. Zelfs muziekstukken en foto’s zitten erbij.

Maatschappelijke betrokkenheid
In navolging van de kunstenaars in 1904 tonen achttien maatschappelijk betrokken hedendaagse kunstenaars uit het noorden werk waarin een actueel maatschappelijk vraagstuk aan de kaak gesteld wordt. De thema’s zijn o.a.: racisme, seksisme, feminisme, klimaatverandering, milieu, migranten en ouderdom/eenzaamheid. Daar waar de kunstenaars in 1904 vooral het potlood, de pen en krijt gebruikten om hun boodschap vast te leggen, lopen de gebruikte technieken waarmee de kunstenaars tegenwoordig hun maatschappelijke betrokkenheid uitdrukken zeer uiteen. Van schilderij tot fotografie, van collages tot grafiek en van film tot keramiek. Deelnemende kunstenaars zijn Noor Agter, Susan Baxter, Anneliet van Beelen, Irene van Breest Smallenburg, Cristian Buruiana, Hugo Galama, Ron Glasbeek, Peter Hiemstra, Lilian Anneloes Klasens, Anja Lofvers, Ton Meijer, Rueben Millenaar, Faisel Saro, Jedidja Smalbil, Edmond Spierts, Kristin Stobbink, Cindy Timmer, Anne Caesar van Wieren.

Lees minder

Links

Data en tijden

zondag 14 november 2021 t/m zondag 16 januari 2022

zondag : 13:00-17:00
dinsdag : 11:00-17:00
woensdag : 11:00-17:00
donderdag : 11:00-17:00
vrijdag : 11:00-17:00
zaterdag : 13:00-17:00

Prijzen

Volwassenen : € 6.50
Kinderen : Gratis (t/m 5 jaar)
Kinderen : € 3.50 (6 t/m 17 jaar )

Toelichting: Museumkaart & Vriendenpas gratis.

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Heerenveen Museum
Minckelersstraat 11
8442 CE HEERENVEEN
0513 623408
www.heerenveenmuseum.nl
info@heerenveenmuseum.nl

€ 6,50

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader