Kunst voor Allen

1 mei t/m 5 juni, Het Tripgemaal in GERSLOOT

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Kunst voor Allen. Expositie met werken van Hein van Delft, Annemieke Harkema en Tjibbe Hooghiemstra ‘Daarom, nogmaals, vereenigt u! Dan zult gij een macht worden, waartegen anderen niet opkunnen, en dan zult gij krijgen: brood, recht, geluk en vrijheid voor allen!’ Deze woorden uit 1889 van Ferdin...

Lees meer

Kunst voor Allen. Expositie met werken van Hein van Delft, Annemieke Harkema en Tjibbe Hooghiemstra

‘Daarom, nogmaals, vereenigt u! Dan zult gij een macht worden, waartegen anderen niet opkunnen, en dan zult gij krijgen: brood, recht, geluk en vrijheid voor allen!’

Deze woorden uit 1889 van Ferdinand Domela Nieuwenhuis hebben een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van veel mensen.

K. Schippers zei ooit dat goede kunstenaars je wijzen op dingen waar je nog niet eerder aan hebt gedacht. Ze zeggen niet hoe de wereld eruitziet, maar ze vertellen je hoe de wereld eruit zou kúnnen zien.

Zoals Ferdinand Domela Nieuwenhuis streed voor Recht voor Allen, zo zou je kunnen zeggen dat Thom Mercuur dat deed voor de kunst. Bij de opening van Het Tripgemaal op 1 mei 1990 ging de eerste tentoonstelling over vader Ferdinand en zijn zoon de kunstenaar César Domela Nieuwenhuis. Sinds deze dag is Het Tripgemaal verbonden met de sociale historie van de streek, het verhaal van de veenarbeider, de terloopse schoonheid van de dingen en de beeldende kunst.

Verschillende verhalen en verzamelingen maken een vast onderdeel uit van Het Tripgemaal. Het verhaal van de Domela’s loopt er als een rode draad doorheen. Veel van wat zij maakten, is nog steeds te lezen of te zien, maar hoe klonken de woorden van Ferdinand Domela Nieuwenhuis nou eigenlijk? Wat was het dat veel van onze voorouders raakte en hen mede de kracht gaf om zich te ontwikkelen?

Kom het vanaf zondag 1 mei 2022 ervaren in Het Tripgemaal. U bent van harte welkom om te komen luisteren naar de toespraak van Domela uit 1889 ingesproken door Frits Lambrechts en te komen kijken naar de expositie ‘Kunst voor Allen’. We exposeren werken van Hein van Delft, Annemieke Harkema en Tjibbe Hooghiemstra.

Op zondag 1 mei is de opening door Han Steenbruggen en een muzikale bijdrage van Frits Lambrechts en koor De Reade Hoeke om 14:00 uur. Inloop vanaf 13:00 uur

Lees minder

Links

Data en tijden

zo 29 mei 2022 : 13:00 - 17:00
zo 5 juni 2022 : 13:00 - 17:00

Prijzen

Volwassenen : Gratis

Toelichting: of naar draagkracht.

Waar is het?

Het Tripgemaal
Hooivaartsweg 14
8457 EE GERSLOOT
06 16404815
tripgemaal@gmail.com