Kunstweek Achtkarspelen

27 mei t/m 3 juni in Diverse locaties in GEMEENTE ACHTKARSPELEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken

Ingevoerde zoektermen

Gekozen categorie


Kies een extra subcategorie

Locaties

Toon meer gevonden locaties

Gevonden evenementen

  • Geen evenementen gevonden
Toon meer gevonden evenementen

Gevonden locaties

  • Geen locaties gevonden
Ga terug naar de homepagina

In de week van za. 27 mei t/m za. 3 juni 2017 staat de Kunst in alle vormen centraal in Achtkarspelen. Stichting Keunstkrite Twizel is organisator van diverse kunstzinnige activiteiten op meerdere locaties binnen de gemeente Achtkarspelen. Bezoekers kunnen via een stempelkaart kans maken op een fraai kunstwerk.

De week wordt feestelijk geopend met een geheel vernieuwd Rondje Kunstzinnig met exposities in Twijzel, Kootstertille en Buitenpost en open ateliers in de regio; de week wordt afgesloten door een ware Kunst & Kitsch-dag op de Buwepleats in Drogeham waarbij bijzondere aandacht zal zijn voor het Harlinger tegelwerk. Een derde hoogtepunt is weggelegd voor violist en wonderkind Tim de Vries met een optreden op vrijdag 2 juni in de Petruskerk te Twijzel zijn. Overige activiteiten gedurende de Kunstweek zijn o.a. een kunstmarkt in Buitenpost, een fotowedstrijd, poëzievoordrachten, lezingen over kunst en cultuur en diverse workshops. Kunstenaars die mee willen doen kunnen zich tot 15 maart aanmelden voor de Kunstroute en de kunstmarkt. Belangstellenden voor de fotowedstrijd, organisaties die zich aan willen sluiten en mensen die een workshop willen geven kunnen zich eveneens melden bij de Keunstkrite.

PROGRAMMA:

De week start op zaterdag 27 mei met het vernieuwde Rondje Kunstzinnig, waar dit jaar voor het eerst ook kunstenaars uit de bredere regio meedoen. “Vernieuwing betekent ook inspirerend en vooruitkijken. Rondje Kunstzinnig moet mensen op nieuwe ideeën brengen. Daarvoor moet je je horizon verbreden.”

Ook de toegepaste kunst komt aan bod: op zondag 28 mei is er een kunstzinnige modeshow in Buitenpost met bijzondere kleding (Buitengewoon Buitenpost), sieraden en tassen.

Op maandag 29 mei is het tijd voor literatuur: bij de bibliotheek van Buitenpost zet de hele week kunstboeken centraal, kinderen tussen 7-10 jaar worden onthaald op een voorlees- en knutselprogramma door schrijfster en dichter Matty de Vries in It Vleckehûs te Surhuisterveen.

’s Avonds is er een lezing over de uit Stroobos afkomstige Garmt Stuiveling, dichter en literator in de Oudheidkamer van Gerkesklooster. “We hebben de activiteiten bewust verspreid over de gemeente; we willen zoveel mogelijk mensen betrekken en de diversiteit die Achtkarspelen rijk is, onder de aandacht brengen”.

Op dinsdag 30 mei is er een gezellige Kunstmarkt in het centrum van Buitenpost met een gevarieerd aanbod. Studenten van de Foudgumse School (de kleinste kunstacademie van Nederland) tekenen en schilderen portretten van publiek.

Op woensdag 31 mei kan men ’s avonds genieten in de tuin van het Simke Kloostermanhuis in Twijzel van optredens van wâldsjonger Meindert Talman en troubadour Melle Leegstra tijdens de Jan Ritskes Poëzieavond met voordrachten van de Friese dichters Abe de Vries, Gerda van der Wijk en Sigrid Kingma.

Donderdag 1 juni is een doe-het-zelf dag: bij Art-it-is in Buitenpost worden diverse workshops gegeven (schilderen en keramiek) en op vrijdag 2 juni kan men naar het vioolconcert van Tim de Vries in de Petruskerk in Twijzel. Tim de Vries, 16 jaar oud, is een van de jongste violisten en toptalenten van Nederland en wordt ook wel een “wonderkind” genoemd. Hij speelt met enige regelmaat in het Concertgebouw in Amsterdam en trad dit jaar o.a. ook op voor het koningshuis. Een inleiding op het concert van Tim in Twijzel wordt gegeven door dé kenner van klassieke muziek Rudolf Nammensma.

“Het wordt een prachtig concert met stukken van Bach, Ernst en Tchaikovsky en uniek met de uitleg door Nammensma. Er zijn echter maar 80 kaarten beschikbaar, dus wie het eerst komt, die het eerst maalt.”

Op zaterdag 3 juni wordt de Kunstweek afgesloten met nóg een hoogtepunt: een Kunst & Kitschdag op de monumentale boerderij de Buwepleats in Drogeham. “Zoals in het tv-programma inderdaad én met fraai cultureel aanvullend programma. Er worden o.a. rondleidingen gegeven door de boerderij die een nog deels authentiek interieur heeft met Harlinger tegelwerk, een culturele markt met medewerking van Daeldersplak en de Stichting Oud Achtkarspelen en een heuse kunstveiling onder leiding van veilingmeester Geert van Tuinen, bekend van radio en tv. Burgemeester Gerbrandy sluit de Kunstweek af nadat hij de winnaar van de stempelkaartenactie bekend heeft gemaakt.

De hele week kan het publiek namelijk stempels verzamelen bij alle activiteiten en daarmee kans maken op een kunst-waardebon van € 250. Men kan daarmee een kunstwerk uitzoeken bij een van de 29 deelnemers aan Rondje Kunstzinnig.

Links

www.keunstkrite.nl

Data en tijden

zo 28 mei 2017 :

Prijzen

Volwassen : €
Kinderen : €
65 plus : €
CJP : €

Waar is het?

Diverse locaties

9285 NH GEMEENTE ACHTKARSPELEN

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen