Land, lucht en zee

5 september t/m 17 oktober, De Noordelijke Kunsthof in APPINGEDAM

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Henneke Chevalier ,Maike van der Kooi en Hans Sas presenteren hun kunst tijdens deze geheel aan landschappen gewijde expositie. Henneke Chevalier maakt keramiek, Maike van der Kooij toont haar schilderijen en Hans Sas laat zijn fotografie zien. Tezamen vormen de kunstwerken een gevarieerde expositie...

Lees meer

Henneke Chevalier ,Maike van der Kooi en Hans Sas presenteren hun kunst tijdens deze geheel aan landschappen gewijde expositie. Henneke Chevalier maakt keramiek, Maike van der Kooij toont haar schilderijen en Hans Sas laat zijn fotografie zien. Tezamen vormen de kunstwerken een gevarieerde expositie rondom het thema landschap.

Henneke Chevalier is een aantal jaren actief geweest als vakleerkracht handvaardigheid in het Gooi na een start als leerkracht in het lager onderwijs. Al in de zestiger jaren ontstond haar interesse voor de keramiek en de behoefte om zich te specialiseren. Daartoe heeft zij een aantal opleidingen en stages gevolgd bij professionele keramisten. Eerst in de randstad, later in Groningen.

Na haar verhuizing naar Kornhorn in 1978, kreeg zij een ruimer atelier. Daar is zij vanaf 1985 professioneel aan het werk als beeldend kunstenaar/keramiste. Als autonoom kunstenaar maakt zij haar keramische objecten die via het galeriecircuit onder de belangstelling van het publiek worden gebracht.

Maike van der Kooij volgde de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en woont sinds 1987 in Groningen. Het weidse landschap maakte enorme indruk op haar. Haar schilderijen kan men zien als portretten van dit monumentale vaak lege land. Zij ervaart deze landschappen als weerbarstig, stil en ruim en soms schurend van ongemak. De mensen laat ze weg, maar hun sporen in het landschap zijn overal te herkennen zoals boerderijen, hoogspanningsmasten en geploegde akkers.

Zelf zegt zij daarover: "Het opengereten land onder een loden lucht, je wordt er niet per se blij van, maar dat is wat ik wil laten zien, de schoonheid daarvan." Van der Kooij maakt schetsen en foto’s in de buitenlucht en vertaalt deze later in haar atelier in schilderijen. Kleur en contrasten zijn van groot belang in haar werk. Haar schilderijen zijn beweeglijk en gelaagd, ze schildert snel met veel verf. Inspiratiebronnen zijn schilders als Nolde, Soutine en Permeke. “Dat was wat ik wilde, schilderen met vette verf.” , aldus de kunstenaar. Naast het noordelijke landschap schildert Maike van der Kooij ook de zee. Als kind werd ze al gegrepen door het Panorama Mesdag in Den Haag, vlakbij het huis van haar opa. Later is het de Waddenzee die haar inspireert met zijn getijden en boeiende wolkenluchten

Hans Sas is sinds 1987 als professioneel fotograaf werkzaam op het Hogeland.

De eerste jaren was het agrarische leven zijn hoofdonderwerp. Veel van dit werk werd gepubliceerd in agrarische kranten en tijdschriften. Naast het agrarische werk maakte hij ook nog landschapsfoto’s, stillevens, portretten, foto's van de wadden en van dieren. Naast al deze onderwerpen heeft hij enkele jaren geleden zijn "out of focus" fotografie weer opgepakt.

De laatste foto’s uit deze serie zijn gemaakt bij de oude visafslag in Laaxum. Deze foto’s waren in 2017 in museum Belvédère te Heerenveen te bezichtigen. Vanwege het feit, dat in 2020 zijn leven al 40 jaar in het teken staat van de fotografie en zijn galerie 25 jaar bestaat, heeft hij besloten een speciale expositie samen te stellen. Uiteindelijk heeft hij gekozen om een selectie te maken en zich te beperken tot een overzicht van 25 jaar analoge zwart-wit fotografie. Deze expositie met uitsluitend vrij werk, geeft een beeld van de periode van eerste opleiding tot fotograaf tot de overgang in 2005 van analoge naar digitale fotografie. Deze expositie zal plaatsvinden wanneer de Corona maatregelen het toelaten.

Lees minder

Data en tijden

zondag 5 september 2021 t/m zondag 17 oktober 2021

zondag : 14:00-17:00
vrijdag : 14:00-17:00
zaterdag : 14:00-17:00

Prijzen

Volwassenen : Gratis

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

De Noordelijke Kunsthof
Blankenstein 2
9901 AX APPINGEDAM
0596 624488
www.denoordelijkekunsthof.nl

gratis

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader