Landschappen aan de buitenrand en Tuinen der Lusten

5 februari t/m 15 mei, Museum Belvédère in ORANJEWOUD

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Dubbeltentoonstelling Isabella Werkhoven en Dianne Bakker (schilderijen). Hoewel het werk van beide in Groningen woonachtige kunstenaars sterk verschilt van karakter, gaat het een spannende relatie met elkaar aan. De dubbeltentoonstelling in Museum Belvédère neemt de bezoeker mee in verbeelde werel...

Lees meer

Dubbeltentoonstelling Isabella Werkhoven en Dianne Bakker (schilderijen).

Hoewel het werk van beide in Groningen woonachtige kunstenaars sterk verschilt van karakter, gaat het een spannende relatie met elkaar aan. De dubbeltentoonstelling in Museum Belvédère neemt de bezoeker mee in verbeelde werelden die verleiden, schuren, ontregelen en zelfs schokken.

Isabella Werkhoven vindt haar inspiratie in urbane landschappen – zoals sportparken, zwembaden en plantsoenen – die van mensen zijn verlaten. Ze legt ze vast als de eerste schemer invalt en de natuur zich in geheimzinnigheid hult. Soms lijken haar stadslandschappen aangenaam om in te vertoeven, dan weer bevreemden ze en scheppen ze onbehagen. ‘Plekken veranderen door Werkhovens schilderhand in verdroomde voorstellingen die makkelijk kunnen ontaarden in iets duisters of sprookjesachtigs’, merkte kunstjournalist Wieteke van Zeil over haar werk op in het onlangs verschenen boek over Werkhovens schilderkunst.

Van Dianne Bakker toont het museum recente collageschilderingen en kunstenaarsboeken. Zijn in Isabella Werkhovens schilderijen mensen en dieren afwezig, in de collages van Dianne Bakker zijn ze als plaatjes uit poëziealbums verspreid over kleurige landschappen. Wat met een vluchtige blik zo vriendelijk schijnt, verliest elke onschuld, als bij nader inzien blijkt dat de paradijselijke landschappen het decor zijn van doorgaans gruwelijke taferelen, waarin machtsverhoudingen en seksueel misbruik centraal staan. Met haar werk, dat zich voortdurend beweegt tussen schoonheid en afgrijzen, verleiding en voyeurisme, legt Bakker de flinterdunne schijn van menselijke beschaving bloot.

Lees minder

Waar is het?

Museum Belvédère
Oranje Nassaulaan 12
8448 MT ORANJEWOUD
0513 644999
www.museumbelvedere.nl
info@museumbelvedere.nl