Leo van Doeselaar

20 juli, Martinikerk in GRONINGEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Orgelconcert in de Martinikerk Groningen door titulair organist Leo van Doeselaar Het vierde orgelconcert in de zomerserie 2022 orgelconcerten in de Martinikerk te Groningen zal verzorgd worden door Leo van Doeselaar. Sinds 2014 is Leo van Doeselaar titulair organist van het Schnitger-orgel in de M...

Lees meer

Orgelconcert in de Martinikerk Groningen door titulair organist Leo van Doeselaar

Het vierde orgelconcert in de zomerserie 2022 orgelconcerten in de Martinikerk te Groningen zal verzorgd worden door Leo van Doeselaar. Sinds 2014 is Leo van Doeselaar titulair organist van het Schnitger-orgel in de Martinikerk. Deze functie vervult hij samen met zijn collega Erwin Wiersinga. Leo van Doeselaar is een veelzijdig musicus, die als organist, pianist en fortepianist een enkele eeuwen omvattend repertoire bestrijkt. Hij bespeelt zowel authentieke als moderne instrumenten, en streeft in zijn interpretaties naar een zo groot mogelijke stijlzuiverheid. Tot 2020 was Leo van Doeselaar als ‘professur’ verbonden aan de Universität der Künste in Berlijn. Als organist heeft hij een grote concertpraktijk opgebouwd in binnen-en buitenland en hij is veelvuldig jurylid en docent bij internationale orgelfestivals. Leo van Doeselaar is ook een veelgevraagd pianist. Hij vormt al dertig jaar een pianoduo met Wyneke Jordans, speelt veel kamermuziek en treedt op als liedbegeleider. Als titulair organist van het Concertgebouw treedt Van Doeselaar veelvuldig op met gerenommeerde orkesten, ensembles en solisten in zeer uiteenlopend repertoire, dat zich uitstrekt van Haydn tot Donatoni. Als solist werkte hij samen met dirigenten als Mariss Jansons, Riccardo Chailly, Charles Dutoit, Claus-Peter Flor, Frans Brüggen, Jean Fournet, Ingo Metzmacher en David Zinman.

Als organist van het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging werkt van Doeselaar samen met vele vooraanstaande oude muziekspecialisten. Hij verleende zijn medewerking aan een groot aantal Oude Muziek Festivals in Europa en de Verenigde Staten.
In 2007 werd aan hem in de Oude Kerk in Amsterdam de Jan Pieterszoon Sweelinckprijs uitgereikt vanwege zijn verdiensten voor de orgelcultuur

Leo van Doeselaar begon zijn orgel- en pianostudie bij Gerard Akkerhuis in Den Haag. Hij studeerde vervolgens aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium: orgel bij Albert de Klerk en piano bij Jan Wijn. Naast beide solistendiploma's behaalde hij de Prix d'Excellence orgel. Ook werden hem de Toonkunst Jubileum Prijs en de ‘Zilveren Vriendenkrans' van het Concertgebouw in Amsterdam toegekend. Na zijn studie verdiepte hij zich in historische uitvoeringspraktijk door meestercursussen in het buitenland en bij André Isoir in het Franse orgelrepertoire. Ook nam hij fortepiano-lessen bij Malcolm Bilson en Jos van Immerseel.

Op cd is Leo van Doeselaar met Wyneke Jordans op uiteenlopende labels vertegenwoordigd, met werk van onder anderen Schubert, Dvorak, Ravel, Strawinsky en Satie. Het duo heeft in binnen- en buitenland radio- en televisie-opnamen gemaakt, waaronder een zevendelige serie voor de BBC op zowel historische als moderne vleugels; een compilatie werd uitgebracht op cd.

Van Doeselaar nam ook als solist cd's op, eveneens voor diverse platenmaatschappijen. Hij verzorgde bijvoorbeeld de eerste integrale opname van de orgelwerken van Wilhelm Friedemann Bach, alsook van die van Georg Friedrich Händel. Zijn discografie omvat verder opnamen op historische orgels van werk van Mozart, Krebs, Bach, van Noordt, Mendelssohn, Franck, Liszt en Reger. De opname van alle klavierwerken van Jan Pieterszoon Sweelinck, waaraan van Doeselaar als organist van de Pieterskerk in Leiden meewerkte, ontving een Edison en de Prijs van de Deutsche Schallplattenkritik.

Zijn cd met orgelwerken van Heinrich Scheidemann (MDG) op het van Hagerbeer-orgel in de Pieterskerk werd in 2013 bekroond met zowel de Prijs van de Deutsche Schallplattenkritik als de ECHO Klassik Preis.
Op Decca verscheen een opname van Kammermusik no. 7 van Paul Hindemith, met het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Riccardo Chailly. Deze cd kreeg een Grammy Award. Met hetzelfde orkest en dezelfde dirigent speelde hij in 1993 het Orgelconcert van Tristan Keuris ter inwijding van het gerestaureerde orgel in het Concertgebouw; in 2003 in Luzern de wereldpremière van Wolfgang Rihms Orgelconcert Unbekannt IV.

Als titulair organist van het Concertgebouw treedt Van Doeselaar veelvuldig op met gerenommeerde orkesten, ensembles en solisten in zeer uiteenlopend repertoire, dat zich uitstrekt van Haydn tot Donatoni. Als solist werkte hij samen met dirigenten als Mariss Jansons, Riccardo Chailly, Charles Dutoit, Claus-Peter Flor, Frans Brüggen, Jean Fournet, Ingo Metzmacher en David Zinman.

In 2007 werd aan hem in de Oude Kerk in Amsterdam de Jan Pieterszoon Sweelinckprijs uitgereikt vanwege zijn verdiensten voor de orgelcultuur.

Het concertprogramma van Leo van Doeselaar op woensdag 20 juli in de Martinikerk heeft als titel meegekregen “Welke orgelmuziek had de 15-jarige Johann Sebastian in zijn boekentas?” Daarom zullen er naast composities van Johann Sebastian Bach ook werken van Johan Pachelbel, Dietrich Buxtehude en Jan Ademsz. Reincken uitgevoerd worden. De melodie van “An Wasserflüssen Babylon” zal in fantasievorm klinken van zowel Pachelbel als Reincken. Van Buxtehude zal Van Doeselaar de koraalfantaise Nu freut euch, lieben Christen gmein spelen.

Het concert begint om 20.00 uur. De kerkdeuren gaan om 19.30 uur open. Entreeprijzen zijn €12,50, €10 en €5. Tickets zijn te reserveren via www.avondmuziek.nl

Lees minder

Links

Data en tijden

wo 20 juli 2022 : 20:00 - 20:30

Prijzen

Normaal Voorverkoop
Volwassenen : € 12.50 € 12.50
Kinderen : Gratis (t/m 12 jaar) Gratis (t/m 12 jaar)
Kinderen : € 5.00 (13 t/m 17 jaar ) € 5.00 (13 t/m 17 jaar )
CJP : € 10.00 € 10.00

Voorverkoop: Ticketservice via www.avondmuziek.nl.

Waar is het?

Martinikerk
Martinikerkhof 3
9712 JG GRONINGEN
050 3111277
www.martinikerk.nl
info@martinikerk.nl

€ 12,50