Licht en Stilte

14 april t/m 9 juli in Museum Belvédère in HEERENVEEN/ORANJEWOUD

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken

Ingevoerde zoektermen

Gekozen categorie


Kies een extra subcategorie

Locaties

Toon meer gevonden locaties

Gevonden evenementen

  • Geen evenementen gevonden
Toon meer gevonden evenementen

Gevonden locaties

  • Geen locaties gevonden
Ga terug naar de homepagina

Christiaan Kuitwaard (schilderijen en tekeningen).

Met ‘Licht en Stilte’ brengt Museum Belvédère de eerste grote solotentoonstelling van Christiaan Kuitwaard. In zijn werk onderzoekt hij de werking van licht en schaduw. Hij schildert stille objecten en verstilde landschappen, waarbij voorwerpen opdoemen, verschijnen en verdwijnen. De expositie omvat schilderijen, tekeningen en aquarellen.

Christiaan Kuitwaard (Sneek, 1965) speelt al jaren een vooraanstaande rol binnen de Friese schilderkunst en brak ook landelijk door toen Joost Zwagerman meerdere werken van hem selecteerde voor zijn tentoonstelling ‘Silence out loud’ in 2015. Sindsdien was zijn werk vertegenwoordigd op verschillende landelijke podia, waaronder Museum De Fundatie in Zwolle. In de overzichtstentoonstelling ‘Licht en Stilte’ is een representatieve dwarsdoorsnede van zijn oeuvre te zien.

Stillevens van borden en schalen worden afgewisseld met sfeervolle interieurs, of landschappen waarin het zonlicht ritmisch langs opgestelde boomstammen glijdt. Zijn meest recente werk toont bijna abstracte composities van reflecties en schitteringen op water.

De kunstenaar onderzoekt de optische effecten die veranderingen van licht opleveren. Hij schildert lichtreflecties of reduceert vormen door ‘vretend licht’. ‘Als ik schilder denk ik in drieën’, zegt Kuitwaard. Wit (licht), zwart (donker) en het grijs dat ertussen zit. Daar kun je alles mee uitdrukken. Dat gebeurt met name door weg te laten, want schilderen is relativeren.’

In zijn kunstwerken worden de grenzen tussen het zichtbare en het onzichtbare aangetast. Voor- en achtergrond vloeien in elkaar over. Hij schildert een wereld als door een matglazen bril: een sobere, schimmige atmosfeer waarin alleen de essentie van het onderwerp overeind blijft.

Christiaan Kuitwaard volgde zijn kunstopleiding aan Academie Minerva in Groningen en Hogeschool voor de Kunsten in Kampen. Zijn werk is opgenomen in de collecties van o.a. Museum Belvédère, het Fries Museum en tal van particuliere en bedrijfscollecties. De kunstenaar woont en werkt in Oldeberkoop.

Links

www.christiaankuitwaard.nl

Data en tijden

vrijdag 14 april 2017 t/m zondag 9 juli 2017

zondag : 11:00-17:00
dinsdag : 11:00-17:00
woensdag : 11:00-17:00
donderdag : 11:00-17:00
vrijdag : 11:00-17:00
zaterdag : 11:00-17:00

Prijzen

Volwassen : € 9.00
Kinderen : Gratis
65 plus : € 9.00
CJP : € 9.00

Toelichting: Kinderprijs geldig t/m 12 jaar.

Waar is het?

Museum Belvédère
Oranje Nassaulaan 12
8448 MT HEERENVEEN/ORANJEWOUD
0513 644999
www.museumbelvedere.nl
info@museumbelvedere.nl

€ 9,00

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen