Liefde voor vaderlandse meesters

27 augustus, Zalencentrum De Buorskip in BEETSTERZWAAG

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Lezing door Prof. Yme Kuiper, em. bijz. hoogleraar RU Groningen, over Particuliere schilderijencollecties in Friese staten en steden 1780-1880. Bij de tentoonstelling ''Van Lyndens Erfenis'' in Beetsterzwaag. Al aan het einde van de 18de eeuw gingen rijke (vaak doopsgezinde) burgers in Friesland s...

Lees meer

Lezing door Prof. Yme Kuiper, em. bijz. hoogleraar RU Groningen, over Particuliere schilderijencollecties in Friese staten en steden 1780-1880. Bij de tentoonstelling ''Van Lyndens Erfenis'' in Beetsterzwaag.

Al aan het einde van de 18de eeuw gingen rijke (vaak doopsgezinde) burgers in Friesland schilderijen van vaderlandse meesters uit de zeventiende eeuw verzamelen voor hun kunstkabinetten. De Friese landadel volgde hun voorbeeld in hun stadshuizen en states in de decennia daarna.

Hoe moeten we deze mode begrijpen? Nationalisme, kunsthandel en de vorming van een nationale elite van notabelen lijken daarbij een cruciale rol te hebben gespeeld. Hoe omvangrijk waren deze collecties en welke schilders waren vooral populair? En hingen er ook Rembrandts in Friesland tussen 1780 en 1880?
Reserveren aanbevolen!

TENTOONSTELLING
Dit is de vierde lezing van de lezingenserie door prominente sprekers bij de Van Lynden Buiten-tentoonstelling “Van Lyndens Erfenis”, die tot eind september in Beetsterzwaag (Friesland) te zien is. In de tuinen van Huize Lyndenstein wordt het bijzondere verhaal verteld van de adellijke familie Van Lynden. Al wandelend door het mooie park loopt u langs tien speciaal gebouwde prieeltjes die samen de tentoonstelling vormen. Er komen drie onderwerpen aan bod.

- de familiegeschiedenis van het adellijke geslacht Van Lynden en Huize Lyndenstein. Die gaat terug tot in de veertiende eeuw.
- de imposante schilderijencollectie die door het echtpaar Van Lynden - van Pallandt in 1899/1900 is geschonken aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Veertig schilderijen uit de schenking zijn op ware grootte afgedrukt op doeken die in de prieeltjes hangen.
- door de bekende tuinarchitect Roodbaard in Engelse landschapsstijl aangelegde overtuin, met daarbij ook de rijke geschiedenis van de ‘Turkse tent’ die indertijd achterin de tuin stond.

Kijk voor meer informatie en het complete programma van de lezingen op www.historischbeetsterzwaag.nl/lezingen

De lezingen worden georganiseerd door Historisch Beetsterzwaag samen met Cultbee

Welkom vanaf 19:30 uur.

Lees minder

Links

Data en tijden

vr 27 augustus 2021 : 20:00 - 21:00

Prijzen

Normaal Voorverkoop
Volwassenen : € 10.00 € 10.00

Voorverkoop: https://kuiper.eventbrite.nl/.

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Zalencentrum De Buorskip
Vlaslaan 26
9244 CH BEETSTERZWAAG

€ 10,00

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader