Luistertocht door het Pauperparadijs

18 april t/m 30 juni, Gevangenismuseum in VEENHUIZEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Tijdens de eerste lockdown besloot Suzanna Jansen, auteur van de bestseller Het pauperparadijs, een nieuw (coronaproof) element aan haar boek toe te voegen: een Luistertocht door Veenhuizen in Drenthe. Het pauperparadijs speelt zich grotendeels af in dit gevangenisdorp. Nu het Nationaal Gevangenismu...

Lees meer

Tijdens de eerste lockdown besloot Suzanna Jansen, auteur van de bestseller Het pauperparadijs, een nieuw (coronaproof) element aan haar boek toe te voegen: een Luistertocht door Veenhuizen in Drenthe. Het pauperparadijs speelt zich grotendeels af in dit gevangenisdorp. Nu het Nationaal Gevangenismuseum door de lockdown gesloten is, biedt deze tocht vanaf 18 april een alternatief in het gebied.

Met vertellingen, voorleesfragmenten, korte scènes en muziek neemt Suzanna Jansen de luisteraars mee langs plekken uit haar boek. De theatrale opzet laat hen door de tijdlagen heen kijken, van de negentiende-eeuwse Koloniën van Weldadigheid tot het huidige gevangenisdorp. Zo ervaart men de historie daar waar die daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. In de bijlage een luisterfragment.

Jansen: ‘Het idee ontstond tijdens de eerste lockdown. Al mijn lezingen waren weggevallen. Ik snakte ernaar te communiceren met lezers. Toen bedacht ik hoe sterk je in Veenhuizen de aanwezigheid van de historie kunt voelen, als je tenminste weet waar je moet kijken. Het Nationaal Gevangenismuseum was meteen geïnteresseerd. Met de regie en montage van theatermaker Inge Wannet en de stem van acteur Paul R. Kooij is het verhaal opgetild tot een luisterervaring die het verleden om je heen bijna tastbaar maakt. Bij het proefluisteren kreeg ik zelf kippenvel. Ik heb mijn verhaal natuurlijk vaker verteld, maar nooit eerder op de plek waar het zich heeft afgespeeld gehoord.’

De luistertocht staat op zichzelf en is los van het boek Het pauperparadijs te beluisteren. Voor wie het boek wel kent biedt de tour een nieuwe, aanvullende ervaring. De tocht voert langs zestien luisterpunten. De afstand tussen deze punten bedraagt 16 km, die per fiets, lopend (of per auto) kunnen worden afgelegd. Daarnaast maakt de luisteraar bij de luisterpunten nog kleine wandelingen.

Luistertocht door Het pauperparadijs is exclusief verkrijgbaar bij het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen. Tijdens de lockdown gebeurt dit via een speciaal loket. De tocht is vanaf 18 april beschikbaar voor publiek.

Over Het pauperparadijs
In Het pauperparadijs beschrijft Suzanna Jansen het grootschalige sociale experiment uit de negentiende eeuw waar haar voorouders deel van uitmaakten. Tienduizenden armelui werden vanaf 1823 naar de heropvoedingsgestichten van Veenhuizen gestuurd. Maar wat begon als een bevlogen plan om de onderklasse te verheffen, veranderde al snel in een fuik. Eén miljoen Nederlanders in onze tijd stammen van deze ‘paupers’ af. Het boek werd een ongekende bestseller (meer dan 325.000 exx verkocht), en leidde ook tot een theaterhit van regisseur Tom de Ket. De Koloniën van Weldadigheid staan op de nominatie voor de Unesco-Werelderfgoedlijst. Naar verwachting wordt het positieve besluit hierover a.s. zomer genomen.

Over de makers
Suzanna Jansen maakte deze luistertocht met theatermaker en regisseur Inge Wannet en acteur Paul R. Kooij.

Suzanna Jansen publiceerde haar debuut Het pauperparadijs in 2008 bij Uitgeverij Balans. Ze schreef ook Ondanks de zwaartekracht (2017, nominatie Bookspot Literatuurprijs), en Wael, het verhaal van een jongen uit Syrië (2019).

Paul R. Kooij is acteur met een indrukwekkende staat van dienst. Hij speelde in Het Pauperparadijs, Gas, Anne, Soldaat van Oranje, Een Goed Jaar en talloze andere voorstellingen voor gezelschappen als het Ro Theater, Nationale Toneel, Theatergroep Suburbia.

Inge Wannet is audiomaker en theatermaker, gespecialiseerd in het maken van audiobelevingen op locatie, die de luisteraar op een andere manier naar de omgeving laten kijken.

Praktische informatie:

Kosten
De luistertocht kost €7,50 p.p. (introductieprijs). Dit is inclusief de huur van een audioguide, een informatiegids en een routekaart. Per reservering betaal je €50 euro borg. Voor de beste luisterervaring is een koptelefoon of eigen 'oortjes' het best (Deze zijn ook verkrijgbaar bij het museum).

Tijden
Het museum sluit om 17.00 uur. De audioguide moet vóór die tijd terug zijn bij het loket. De gids en routekaart mogen de bezoekers mee naar huis nemen.

Duur van de tocht
Te voet duurt de tocht zonder pauzes ongeveer 5,5 uur; we raden daarom aan om tussen 10.00-10.30 uur op pad te gaan. Met de fiets (ca 3 uur zonder pauzes) of auto (ca 2,5 uur zonder pauzes) is het verstandig om in ieder geval voor 12.00 uur te vertrekken.

Reserveren
Reserveer de Luistertocht via info@gevangenismuseum.nl of telefonisch via: 0592-388264. Ook verkrijgbaar in tijden van lockdown, via een speciaal loket.

Het nabijgelegen hotel-restaurant Bitter & Zoet verhuurt fietsen: www.bitterenzoet.nl
Bij het museumrestaurant kan een lunchpakket voor onderweg worden besteld inclusief handige rugzak. Prijs: 9,50.

Lees minder

Links

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader