Maand van de Geschiedenis: Blow Out, hoe een boortoren in de grond verdween

6 oktober, Drents Archief in ASSEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Een proefboring naar gas bij 't Haantje gaat in 1965 helemaal mis. De grond slokt de vijftig meter hoge boortoren samen met enkele caravans compleet op. Erica Oudgenoeg, oud-inwoonster van Emmen, maakte de documentaire Blow Out over deze mysterieuze gebeurtenis bij 't Haantje. De grond rond de boor...

Lees meer

Een proefboring naar gas bij 't Haantje gaat in 1965 helemaal mis. De grond slokt de vijftig meter hoge boortoren samen met enkele caravans compleet op. Erica Oudgenoeg, oud-inwoonster van Emmen, maakte de documentaire Blow Out over deze mysterieuze gebeurtenis bij 't Haantje.

De grond rond de boortoren begint plotseling te borrelen en er klinkt gerommel. Her en der ontstaan kleine moddervulkanen. Enkele aanwezigen moeten rennen voor hun leven wanneer de grond de boortoren en enkele caravans helemaal opslokt. Wonder boven wonder vallen er geen gewonden. Onder de boorlocatie blijkt dicht tegen het oppervlak een gasbel te liggen die onder grote druk staat. Op het moment van de gaseruptie klinkt er een luide knal die in de wijde omgeving van 't Haantje is te horen. Modder spuit de lucht in en er ontstaat een krater met een breedte van dertig meter.

Erica Oudgenoeg sprak met getuigen en maakte in deze documentaire een reconstructie van de gebeurtenissen bij 't Haantje. Na afloop van de film interviewt Hilde Boelema de filmmaakster.

Goed om te weten: Het Drents Archief en de filmzaal zijn toegankelijk voor mindervaliden.

Aanmelden is noodzakelijk via info@drentsarchief.nl.

Lees minder

Links

Data en tijden

do 6 oktober 2022 : 15:00 - 16:30

Prijzen

Volwassenen : Gratis

Waar is het?

Drents Archief
Brink 4
9401 HS ASSEN
0592 313523
www.drentsarchief.nl
info@drentsarchief.nl

gratis