Magnificat - Zo vader zo zoon

18 december, Akerk in GRONINGEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Kerstconcert door De Lutherse Bach Academie; klassiek. Na een periode van bijna twee jaar staat de Lutherse Bach Academie weer op het podium. Twee bijzondere kerstwerken zullen ten gehore worden gebracht. Dat is ten eerste het Magnificat van Carl Philipp Emanuel Bach, een werk dat hij kort voor d...

Lees meer

Kerstconcert door De Lutherse Bach Academie; klassiek.

Na een periode van bijna twee jaar staat de Lutherse Bach Academie weer op het podium. Twee bijzondere kerstwerken zullen ten gehore worden gebracht.

Dat is ten eerste het Magnificat van Carl Philipp Emanuel Bach, een werk dat hij kort voor de dood van zijn vader Johann Sebastian voltooide. Carl Philipp Emanuel was echt een muzikaal product van zijn vader. In zijn autobiografische schets uit 1773 verklaarde hij over zijn muzikale opleiding: ‘In der Composition und im Clavierspielen habe ich nie einen andern Lehrmeister gehabt als mein Vater’.

Met het Magnificat uit 1749 heeft C.Ph.E. Bach zeer waarschijnlijk ook een vergeefse poging gedaan om het cantorschap in Leipzig te bemachtigen, de post die voor altijd verbonden zou blijven met de naam van zijn vader. Op diverse momenten doet dit Magnificat denken aan dat van vader Johann Sebastian Bach, de tenorinzet van het Deposuit wordt vrijwel letterlijk wordt overgenomen. De expressieve op emotie gerichte stijl van C.Ph.E. vindt men duidelijk terug in dit indrukwekkend Magnificat.

De tekst van het Magnificat is de lofzang van Maria uit het evangelie volgens Lucas. In Johann Sebastian Bachs tijd werd deze tekst in het Lutherse Leipzig op normale zaterdag- en zondagsvespers in het Duits gezongen, maar op hoogtijdagen in het Latijn. J.S. Bach schreef zijn eerste versie van het Magnificat voor koor en orkest in 1723 tijdens zijn eerste jaar als cantor van de Thomaskirche in Leipzig. Het was zijn eerste grote koorwerk in Leipzig en veel ambitieuzer dan de wekelijkse cantates.

Een interessante vergelijking deze twee topwerken uit het repertoire van vader en zoon naast elkaar te horen. Van harte welkom dan ook bij deze bijzondere kerstconcerten!

programma
J.S. Bach – Magnificat BWV243 & Carl Philipp Emanuel Bach – Magnificat H.772

uitvoerenden
Lutherse Bach Academie (projectkoor, solisten & barok-orkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda.
solisten: Channa Malkin (sopraan) | Lucia Caihuela (sopraan) | Robert Kuizenga (altus) | Benedict Hymas (tenor) | Marc Pantus (bas)

Lees minder

Links

Data en tijden

za 18 december 2021 : vanaf 20:00

Prijzen

Volwassenen : € 30.00
CJP : € 15.00

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Akerk
Akerkhof 2
9711 JB GRONINGEN
050 3123569
www.akerk.nl
info@groningerkerken.nl

€ 30,00

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader