Man in Bloei

5 juni 2021 t/m 19 maart 2022, Museum Martena in FRANEKER

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Als je de zaal binnenkomt kan het je niet ontgaat, tientallen zelfportretten van Klaas Werumeus Buning uit alle stadia van zijn leven hangen bij elkaar op de wand. Een overweldigende hoeveelheid gezichten: vrolijk, verdrietig, neutraal of angstaanjagend. Klaas heeft zichzelf gedurende zijn hele schi...

Lees meer

Als je de zaal binnenkomt kan het je niet ontgaat, tientallen zelfportretten van Klaas Werumeus Buning uit alle stadia van zijn leven hangen bij elkaar op de wand. Een overweldigende hoeveelheid gezichten: vrolijk, verdrietig, neutraal of angstaanjagend. Klaas heeft zichzelf gedurende zijn hele schilderkunstige carrière als model gebruikt.

De tentoonstelling bestaat niet alleen uit zelfportretten, maar ook uit schilderijen die zijn ontstaan tijdens zijn tijd in de Biotoop in Haren (Groningen) waar hij in een oude plantenkas zijn atelier had. Spiegelingen en licht, zeepbellen en alle kleuren van de regenboog spelen een belangrijke rol in deze werken. Klaas zegt over zichzelf: ‘Vooral ben ik een verhalenverteller -met verf weliswaar en met licht en kleuren- maar het schilderij heeft uiteindelijk een verhaal te vertellen.’

Over zijn werk zegt Klaas: ‘Het zijn herkenbare beelden die ik maak en toch vaak wat raadselachtig en ongewoon. Zo ervaar ik de wereld , als een betoverend maar wonderlijk geheel. Zoals licht dat door het raam schijnt en alles ineens kan oplichten, kleuren die lieflijk en afschrikwekkend tegelijk kunnen zijn en al die malle dingen die mij bezighouden en door mijn arme hoofd malen. Daar moet ik wat mee.

Ook in de beeldcultuur waarin we leven zie ik een vindplaats waaruit ik kan putten om eigen werk mee te maken. Het toeval van beelden die onverwachts langskomen - dat je soms op iets stuit waarnaar je niet hebt gezocht maar dat wel van alles oproept en kan gaan betekenen. Door metamorfose tijdens het maken van een schilderij ontstaat er een nieuw verhaal waarin schoonheid, verlangen en onbehagen belangrijke motieven zijn.

Een schilderij mag ook de verbeelding van de toeschouwer aan het werk zetten. Nog een keer kijken levert soms nieuw inzicht of ervaring, en geeft het soms zelfs een nieuwe betekenis. Dat die schaduw in de hoek verandert in een vlinder of misschien wel in een slapende Boeddha. Of dat het schilderij helemaal niet gaat over een atelier in een plantenkas, maar over de wereld waarin we leven.

In deze terugblik en tegelijkertijd een vooruitzicht zie je schilderijen uit drie periodes.

Alle drie periodes heb ik “ Man in Bloei“ genoemd, naar aanleiding van een schilderij dat ik in 1992 maakte. Ik had net mijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag voltooid, waar ik zelf een bloeitijd had. Het schilderij beeldde het einde van die periode uit maar ook de start van iets nieuws. Zoiets gebeurde ook in 2005, ik waagde de sprong en werd professioneel kunstenaar met een nieuw atelier in de voormalige kerk van Pietersbierum. En vervolgens, nog weer later -in 2018 - maakte ik opnieuw een “Man In Bloei, (indian summer). En nu is er de derde versie omdat ik het gevoel heb dat ik in een “Nieuw Nu“ leef. Dat geldt voor mezelf maar ook voor onze wereld. De tijden waarin we nu leven zijn sterk veranderd. En daar wil ik op reageren, niet als criticus of moralist maar met een open en “transparante“ speurtocht naar betekenisvolle beelden die over “het nieuwe nu” gaan.

Het is mijn zoektocht die begint in mijn eigen atelier. En dan in het bijzonder de ruimte waar ik enige tijd mocht werken in de Biotoop van Haren, het voormalig terrein van de studie Biologisch Centrum van de Rijksuniversiteit van Groningen. Daar hoorden ook plantenkassen bij. En een van die kassen werd mijn atelier. Het was bijzonder omdat binnen ook buiten en buiten binnen werd, het was doorzichtig met uitzicht en inkijk en je zag spiegelingen in het glas. Het schilderij is als een spiegel met uitzicht.’

De tentoonstelling van Klaas Werumeus Buning is tot 20 maart van volgend jaar te zien. Ook komt er een fietstocht bij de tentoonstelling naar het kerkje van Klaas in Pietersbierum. Op een aantal zaterdagen is het kerkje open en Klaas aanwezig om mensen te ontvangen. Ook zal Klaas regelmatig in het museum zijn. Hou hiervoor de website van Museum Martena in de gaten (www.museummartena.nl).

Lees minder

Data en tijden

zaterdag 5 juni 2021 t/m zaterdag 19 maart 2022

zondag : 11:00-17:00
maandag : 11:00-17:00
dinsdag : 11:00-17:00
woensdag : 11:00-17:00
donderdag : 11:00-17:00
vrijdag : 11:00-17:00
zaterdag : 11:00-17:00

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Museum Martena
Voorstraat 35
8801 LA FRANEKER
0517 392192
www.museummartena.nl
info@museummartena.nl

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader