Mariakerk Meppel Speelt

5 oktober t/m 9 oktober, Grote of Mariakerk in MEPPEL

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Met een groots festival wil de Stichting Orgelconcerten Meppel (SOM) begin oktober 2022 stilstaan bij de verjaardag van de 600 jarige Grote of Mariakerk en haar 300 jarige orgel. Een festival met de naam: MARIAKERK MEPPEL SPEELT voor inwoners van Meppel en daarbuiten. De voortrekkers van het festiv...

Lees meer

Met een groots festival wil de Stichting Orgelconcerten Meppel (SOM) begin oktober 2022 stilstaan bij de verjaardag van de 600 jarige Grote of Mariakerk en haar 300 jarige orgel. Een festival met de naam: MARIAKERK MEPPEL SPEELT voor inwoners van Meppel en daarbuiten.

De voortrekkers van het festival zijn Mannes Hofsink en Fenna van der Weide, beiden lid van de SOM. Voorzitter Jan Dijkstra is er nog beduusd van. Aanvankelijk dachten ze met een dag vol activiteiten te kunnen volstaan, maar eenmaal aan een het organiseren buitelden de ideeën over elkaar en groeide het festival uit van één naar drie, en van drie naar vijf dagen. Opzet bij de programmering is steeds geweest: de kerk zoveel mogelijk openstellen voor alle bewoners van Meppel en de regio.

Het programma, dat nagenoeg vastligt, is veelkleurig en begint op woensdagmiddag 5 oktober met een feestelijk intrada door De Bazuin vanaf de torentrans. Burgemeester Richard Korteland zal het festival openen, en daarbij ook de tentoonstelling die de SOM in samenwerking met Oud Meppel heeft ingericht. In de tentoonstelling wordt de roerige geschiedenis van kerk en orgel getoond.

In de dagen daarop zijn er gratis voorstellingen voor kinderen van basisscholen, ‘Maartje en Kine’ geven een cabaretvoorstelling met als titel ‘hoge noot’, zijn er muziekuitvoeringen, optredens van koren, gelegenheid het orgel te bespelen en de toren te beklimmen. Een van de koren is het jeugdkoor Kwaya uit Most. Ook het carillon met daaraan een quiz verbonden laat van zich horen.

De organisatie is blij dat het festival op zondagmiddag wordt afgesloten met een oecumenische cantatedienst, die gedragen wordt door de Protestantse Gemeente. Zo tonen kerk en orgel tot slot hun oorspronkelijke functie.

Lees minder

Waar is het?

Grote of Mariakerk
Kerkplein 4
7941 BE MEPPEL