Mars

6 december 2021 t/m 10 december 2021, Gemeentehuis Achtkarspelen in BUITENPOST

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Rob Blanken (foto's). Tegelijkertijd met de opening van de Kunstroute ‘Rondje Kunstzinnig’ in de gemeente Achtkarspelen opent Max de Haan, wethouder Cultuur op 10 september ook een nieuwe tentoonstelling in het gemeentehuis van fotograaf Rob Blanken uit Veenwouden. Rob is natuurfotograaf en maakt ...

Lees meer

Rob Blanken (foto's).

Tegelijkertijd met de opening van de Kunstroute ‘Rondje Kunstzinnig’ in de gemeente Achtkarspelen opent Max de Haan, wethouder Cultuur op 10 september ook een nieuwe tentoonstelling in het gemeentehuis van fotograaf Rob Blanken uit Veenwouden.

Rob is natuurfotograaf en maakt zich net als menig ander ernstig zorgen over de toestand van onze natuur en de Aarde. In deze tentoonstelling genaamd ‘Mars’ spreekt hij zich uit over de kleurenrijkdom van de Aarde tegelijkertijd verwijzend naar de Rode Planeet in ons zonnestelsel waarvan vermoed wordt dat daar mogelijk eens leven was. Op Mars was water en er is ook een atmosfeer aanwezig. Die atmosfeer is erg ijl, maar is in het verleden dikker geweest. Onder andere door uitstoot van CO2 en methaan is die atmosfeer aangetast en is leven daar inmiddels onmogelijk. Onlangs bewezen de Amerikanen nog met hun miljarden kostende project dat het mogelijk is een voertuigje, Perseverance, daarheen te brengen en een drone in de atmosfeer te laten vliegen. Nu is het doods en stil op Mars. Zal ook de Aarde eens dit lot beschoren zijn? En is dat dan onze eigen schuld?

De kleurrijke foto’s die hij vertoont en die vernoemd zijn naar geografische plekken op Mars zijn natuurlijk niet daar genomen. Dat is gebeurd in Drenthe waar kwelwater van de Hondsrug elders in laaggelegen gebieden opborrelt. Dit water is zuurstofarm en metaalhoudend. Zodra dit water boven de grond komt en zuurstof uit de lucht opneemt, ontstaan ijzeroxiden waardoor het water rood kleurt. Bovendien is daar een bijzondere bacterie aanwezig, de Leptothrix discophora, die de in het kwelwater aanwezige metalen zoals ijzer en mangaan ook oxideert en zo ontstaat er op het wateroppervlak een zeer dunne maar kleurrijke laag die hij fotografeert.

Sterk vergroot levert dat prachtige hallucinerende beelden op met een enorme kleurenrijkdom, waarvan je je afvraagt hoe dat mogelijk is. Ze lijken op vanuit de lucht genomen landschapsfoto’s tot vanuit de ruimte gemaakte beelden van het aardoppervlak. Maar ook op foto’s van organische celstructuren. Bedenk dan ook dat Rob de foto’s gemaakt heeft met een enorme scherpte en dat geen enkele foto in het echt meer beslaat dan een oppervlakte van hooguit enkele vierkante centimeters. Niet alleen technisch een enorme prestatie maar het levert ook esthetisch prachtige beelden op.

Neem een kijkje in het gemeentehuis en verwonder je over die fenomenale kleurenrijkdom van een gewoon alledaags natuurlijk verschijnsel. Maar voel ook de waarschuwing die Rob laat horen met deze foto’s.

Lees minder

Links

Data en tijden

ma 6 december 2021 : 9:00 - 16:30

Prijzen

Volwassenen : Gratis

Waar is het?

Gemeentehuis Achtkarspelen
Stationsstraat 18
9285 NH BUITENPOST
0511 548111
http://www.achtkarspelen.nl

gratis