Minerva meets Leizig

13 april t/m 9 mei, Drents Museum in ASSEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Werken van kunstenaars van de Academie Minerva in Groningen en van de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig ontmoeten elkaar in het Drents Museum! In de tentoonstelling Minerva meets Leipzig – te zien tot en met 9 mei 2021 – presenteert het museum een selectie kunstwerken uit eigen collect...

Lees meer

Werken van kunstenaars van de Academie Minerva in Groningen en van de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig ontmoeten elkaar in het Drents Museum! In de tentoonstelling Minerva meets Leipzig – te zien tot en met 9 mei 2021 – presenteert het museum een selectie kunstwerken uit eigen collectie van kunstenaars die hun opleiding sinds 1960 aan deze kunstacademies genoten. De expositie is in coronatijd opgebouwd en kon helaas vanwege de lockdown nog niet worden geopend. Bezoekers met een Museumkaart die meedoen aan de pilot van maandag 19 tot en met woensdag 21 april hebben nu de primeur om voor het eerst deze tentoonstelling live te bekijken.

In Minerva meets Leipzig presenteert het museum in Assen een groot aantal recente aanwinsten uit 2020/2021, waaronder werken van de Duitse kunstenaars Tilo Baumgärtel, Laura Eckert, Aris Kalaizis, Rosa Loy, Johannes Rochhausen, Robert Seidel, David Schnell en Mirjam Völker. Van de Academie Minerva is naast werk van o.a. Allie van Altena, Peter Hartwig, Pieter Pander en Simon Schrikker, vooral de jongere generatie kunstenaars te zien, zoals Hans Hoekstra, Thijs Jansen, Irene Veltman en Joyce ter Weele.

Livestream op 22 april
Op donderdag 22 april organiseert het museum vanaf 15.30 uur een gratis livestream waarbij directeur Harry Tupan en Rannilt Pol, Beringer Hazewinkel Conservator Kunst in opleiding, de bezoeker meenemen langs de werken en in gesprek gaan met onder andere kunstenaar en oud-docent Minerva Allie van Altena om overeenkomsten en verschillen te duiden.

Pijler Drents Museum
Hedendaagse figuratieve kunst is een van de belangrijke pijlers van het Drents Museum. Al veertig jaar verzamelt het museum werken op dit gebied. Het gevolg is een grote en diverse collectie die het museum grotendeels heeft kunnen opbouwen dankzij de steun van de Stichting Vrienden van het Drents Museum. Het museum volgt vooral Academie Minerva in Groningen en de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig, twee kunstacademies waar de creativiteit floreert en die de nadruk leggen op het ambacht en het maakproces.

Academie Minerva
Het beleid van Academie Minerva is vanaf de jaren 60 tegendraads. Als alle Nederlandse kunstacademies focussen op abstracte kunst en nieuwe media, ligt in Groningen juist de nadruk op modeltekenen en het schilderen van stillevens. Kunstenaars Matthijs Röling, Barend Blankert en Wout Muller – kopstukken van de kunstgroep Noordelijke Realisten - doceren op de academie en inspireren meerdere generaties kunstenaars om het ambacht te verfijnen. Vanaf 1994 gaat het Drents Museum actief figuratieve kunst uit Noord-Nederland verzamelen en presenteren. Wat volgt zijn vele solotentoonstellingen, maar ook een serie Jong Realisme met pas afgestudeerde kunstenaars in de schijnwerpers.

Leipziger Schule
In 2009 startte het Drents Museum als eerste museum in Nederland met het presenteren van werk van de Leipziger Schule, de benaming voor kunstenaars opgeleid aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst. In deze grote overzichtstentoonstelling Realisme uit Leipzig zijn kunstwerken te bewonderen van drie generaties afgestudeerden. Werk van grootheden als Werner Tübke, Arno Rink en Neo Rauch ontbreekt uiteraard niet. Later volgen solotentoonstellingen van onder meer Aris Kalaizis, Rosa Loy, David Schnell, Laura Eckert, Matthias Weischer (nog te zien t/m 27 juni) en Kristina Schuldt (najaar 2021). Vanaf 2020 is het Drents Museum begonnen met het verzamelen van werk van de Leipziger kunstenaars.

Lees minder

Data en tijden

dinsdag 13 april 2021 t/m zondag 9 mei 2021

zondag :
maandag :
dinsdag :
woensdag :
donderdag :
vrijdag :
zaterdag :
zo 18 april 2021 :

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Drents Museum
Brink 1
9401 HS ASSEN
0592 377773
www.drentsmuseum.nl
info@drentsmuseum.nl

Gerelateerde evenementen

Loader