Narratio Quartet - Ode aan Beethoven,

3 juli, Museum Vosbergen in EELDE

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Op zaterdag 3 juli de tweede speeldag in de concertserie Ode aan Beethoven. In dit jaar worden in 9 concerten alle 17 strijkkwartetten van Beethoven door dit gezelschap uitgevoerd. De strijkkwartetten van Beethoven zijn innovatief en tonen de ontwikkeling van de klassieke muziek en vooral strijkkw...

Lees meer

Op zaterdag 3 juli de tweede speeldag in de concertserie Ode aan Beethoven. In dit jaar worden in 9 concerten alle 17 strijkkwartetten van Beethoven door dit gezelschap uitgevoerd.

De strijkkwartetten van Beethoven zijn innovatief en tonen de ontwikkeling van de klassieke muziek en vooral strijkkwartetten. Viola de Hoog, celliste in het kwartet, schrijft daarover: ‘Aan den lijve ondervinden wij hoe Beethoven de grenzen van de aan het begin van de negentiende eeuw heersende klassieke stijl en de toen in gebruik zijnde instrumentale mogelijkheden aftast en vervolgens overschrijdt.

Beethovens strijkkwartetten zijn geschreven in een periode waarin de kamermuziek verhuisde van de vaak vorstelijke salon naar de concertzaal en waarin de kamermuziekensembles langzaam maar zeker niet meer bestonden uit een mix van uitstekende amateurs en professionals, maar slechts uit beroepsmusici. Zo ontstonden de vroege kwartetten opus 18 nog in deze lossere 18e-eeuwse geest.”

Verbazing, verbijstering en vervoering waren zo’n 200 jaar geleden de emoties bij musici en publiek, toen zij voor het eerst kennis maakten met Beethovens strijkkwartetten. Het Narratio Quartet brengt deze emoties weer tot leven, spelend op historische instrumenten en met kennis van de uitvoeringspraktijk van destijds.

In het eerste concert om 12:00 uur worden uitgevoerd opus 18.3 (1799) en opus 59.2 (1806). In het tweede concert om 16:00 uur komen de strijkkwartetten opus 130 (1799) en opus 133 (Grosse Fuge) (1825) aan bod. In beide concerten worden daarmee composities uit verschillende periodes gecombineerd. De klassiekere aanpak in de vroege periode wordt steeds gevolgd door een verder ontwikkelde stijl in de latere periode.

Het is mogelijk tegen gereduceerde prijs beide concerten bij te wonen om zo de ervaring van de ontwikkeling nog beter te kunnen volgen. Voorafgaand aan het eerste concert is de lezing ‘Muziekinstrumenten uit Beethovens tijd door Dick Verel gepland. Bij de prijs inbegrepen, evenals een kopje koffie of thee tussendoor. We bieden daarnaast de mogelijkheid wat te eten. Dat is wel voor eigen rekening. Door deze combinatie ontstaat een prachtige Beethoven ervaring in de sfeervolle omgeving van de villa en het landgoed Vosbergen.

Lees minder

Links

Data en tijden

zo 3 juli 2022 : 12:00 - 13:00
zo 3 juli 2022 : 16:00 - 17:00

Prijzen

Normaal Voorverkoop
Volwassenen : € 25.00 € 25.00
Kinderen : € 12.50 (t/m 18 jaar) € 12.50 (t/m 18 jaar)
CJP : € 12.50 € 12.50

Voorverkoop: www.museumvosbergen.nl/kaartverkoop.

Waar is het?

Museum Vosbergen
Vosbergerlaan 35
9761 TJ EELDE
050 3081291
www.museumvosbergen.nl
info@museumvosbergen.nl

€ 25,00