Nieuw Nijver: Pleidooi voor een land vol leven, fabrieken en korte lijnen, deel 3

7 juli, Tresoar in LEEUWARDEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Vier lezingen van Dorine van den Beukel. Hoe wij onze spullen ooit anders maakten en dat nu weer beter kan. Dorine van den Beukel ging voor haar boek Nieuw Nijver op zoek naar de makers van Nederland. Met haar boodschappenlijst van hele gewone dagelijkse voorwerpen ging zij op pad om te kijken of w...

Lees meer

Vier lezingen van Dorine van den Beukel. Hoe wij onze spullen ooit anders maakten en dat nu weer beter kan.

Dorine van den Beukel ging voor haar boek Nieuw Nijver op zoek naar de makers van Nederland. Met haar boodschappenlijst van hele gewone dagelijkse voorwerpen ging zij op pad om te kijken of wij nog kunnen maken: een sok, een pan of een stuk zeep. Ze dook in de Nederlandse cultuur- en economische geschiedenis en kwam tot verrassende uitgangspunten voor een nieuwe nijverheid. Niet alleen broodnodig maar volgens Van den Beukel ook prima mogelijk. In Tresoar geeft ze vier lezingen over hoe het ooit anders ging en nu weer beter kan.

De wegen van geld
Geld zorgde ervoor dat onze productie verdween naar lagelonenlanden en dat de makers hier hun werk kwijt raakten. Maar wie goed kijkt ziet dat geld juist de sleutel is voor een Nieuw Nijverheid. Want de grenzen van de vrije markt zijn bereikt. Hoe kunnen we het verschil tussen waarde en prijs tot uitdrukking brengen. Over handelsroutes, markten, potloden met gummetjes, eerlijke beloning, olifanten, dekens, Chinees porselein en nieuwe economische pioniers.

Dorine van den Beukel is neerlandicus en grafisch vormgever. Zij is al vele jaren actief in voedselbeweging en de laatste jaren houdt zij zich bezig met onderzoek naar grondstoffen en maakeconomie. Zij is een van de initiatiefnemers van Pleed, het Leeuwarder community project dat het gebruik van Nederlandse wol weer gewoon wil maken. Zij schrijft voor het tijdschrift Noorderbreedte en is columnist klimaat voor het Friesch Dagblad.

De laatste lezing is op:
Donderdagmiddag 14 juli 12.30 - 13.30 uur.

De lezing is gratis bij te wonen. Wel vragen we je een kaartje te reserveren in verband met de zaalcapaciteit.

Het Fries Landbouwmuseum heeft in samenwerking met de wolwerkers van Pleed een prachtige tentoonstelling ingericht over een bijzondere grondstof: 100% wol.

Lees minder

Links

Data en tijden

do 7 juli 2022 : 12:30 - 13:30

Prijzen

Volwassenen : Gratis

Waar is het?

Tresoar
Boterhoek 1
8911 DH LEEUWARDEN
058 7890789
www.tresoar.nl
info@tresoar.nl

gratis