Nostalgische terugblik

3 juli, CazemierBoerderij in TOLBERT

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Van 18 juni tot en met 28 augustus 2022 wordt in de CazemierBoerderij aan de Hoofdstraat 27 in Tolbert een expositie gehouden over de CC-races, wedstrijden voor motorcoureurs in Tolbert. Op deze middag wordt op deze roemruchte races teruggeblikt met een tentoonstelling, filmfragmenten en veel sterke...

Lees meer

Van 18 juni tot en met 28 augustus 2022 wordt in de CazemierBoerderij aan de Hoofdstraat 27 in Tolbert een expositie gehouden over de CC-races, wedstrijden voor motorcoureurs in Tolbert. Op deze middag wordt op deze roemruchte races teruggeblikt met een tentoonstelling, filmfragmenten en veel sterke verhalen.

Stichting CC-races is voortgekomen uit de dorpsvereniging Oldebert. Aan de wieg van de Stichting stonden eind veertiger jaren van de vorige eeuw, Cees Siersma en Cees Sikkema (CC), twee Tolberter liefhebbers van de motorsport. In samenwerking met verschillende partijen, waaronder Motorclub Marum en VVV Leek, kregen ze het voor elkaar dat in 1950 de eerste wedstrijd voor jonge motorcoureurs kon worden georganiseerd.

Het circuit werd uitgezet in een driehoek: de start was op de Zuiderweg, dan langs de Hoofdstraat richting Midwolde, rechtsaf over de Midwolderweg en via wat nu de Oldebertweg heet, weer naar Tolbert. De directie van de strokartonfabriek Erica te Oostwold stelde geheel gratis de benodigde stropakken langs de route beschikbaar en de Drachtster Tram reed op de dag van de races niet. Het hele dorp werkte mee om de organisatie van het motorgebeuren tot een succes te maken. De leden van de Plattelandsvrouwen maakten spandoeken, zorgden voor lunchpakketten en soep en regelden onderdak voor de coureurs in veel Tolberter gezinnen. Eén en al bedrijvigheid en spanning!

In 1955 werd het circuit afgekeurd, de ligging was te gevaarlijk. Vijftien jaar later werd de draad weer opgepakt, nu onder de vlag van de Nederlandse Motorsportbond. Het circuit werd verlegd naar een rondje Leuringslaan, Oldebertweg, Auwemalaan, De Beelen. Vanaf 1979 werd de wedstrijd georganiseerd ten Noorden van de A7 en werd er geracet onder de vlag van de KNMV. De laatste wedstrijd werd gehouden in 2004.

Met foto’s, films, documenten en voorwerpen wordt de sfeer van de CC-races opge roepen. Het wel van dit jaarlijks hoogtepunt in het dorp, maar ook het wee………

Op de avond voor de race in 1952 verongelukte de Tolberter Koert Liewes, op 1 april 1984 was de crash met dodelijke afloop van ‘jumping’ Jack Middelburg landelijk nieuws. Die ongevallen hadden overigens niets te maken met het circuit, want dat stond altijd bekend als het meest veilige stratencircuit van Nederland. Tolberters werden zelfs overal in het land ingezet bij soortgelijke races!

De tentoonstelling is open op zaterdagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur en voor groepen op afspraak ook op andere tijden (niet op dinsdag of donderdag overdag). Entree: € 3,00 (donateurs van de CazemierBoerderij gratis).

Lees minder

Data en tijden

zo 3 juli 2022 : 14:30 - 17:00

Prijzen

Volwassenen : € 5.00

Toelichting: donateurs Fredewalda/CazemierBoerderij: € 2,00.

Waar is het?

CazemierBoerderij
Hoofdstraat 27
9356 AT TOLBERT
0594 513465
www.cazemierboerderij.nl
info@fredewalda.nl