Olieslaan

3 september, Olie- en korenmolen Woldzigt in RODERWOLDE

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

In Olie- en Korenmolen Woldzigt in Roderwolde is de inrichting nog grotendeels zoals die in 1852 is gemaakt. Dat betekent dat beneden in de molen een authentieke opstelling is voor het slaan van olie. De vrijwilligers van Woldzigt verzorgen elke eerste zaterdag van de maand een demonstratie hoe di...

Lees meer

In Olie- en Korenmolen Woldzigt in Roderwolde is de inrichting nog grotendeels zoals die in 1852 is gemaakt. Dat betekent dat beneden in de molen een authentieke opstelling is voor het slaan van olie.

De vrijwilligers van Woldzigt verzorgen elke eerste zaterdag van de maand een demonstratie hoe dit olie slaan in z'n werk gaat.

Lijnzaad (zaad van de vlasplant) wordt eerst geplet, vervolgens fijngemalen onder gigantische kantstenen met een doorsnede van 1,8 meter en een gewicht van elk 3400 kilo. Daarna wordt het opgewarmd op het “vuister” om uiteindelijk in de pers te belanden. Daar wordt door het aanslaan van een wig met een soort heipaal uiteindelijk de olie uit het fijngemalen en opgewarmde lijnzaad verkregen.

Alles met elkaar veel activiteiten, veel bewegende onderdelen en af en toe een spectaculaire hoeveelheid geluid. Het is bijzonder mooi om dit proces te zien.

Tip: Draag goede schoenen want met slippers of muilen op de steile trappen van de molen is niet veilig.

Lees minder

Links

Data en tijden

za 3 september 2022 : 13:30 - 16:30

Waar is het?

Olie- en korenmolen Woldzigt
Hoofdstraat 58
9315 PC RODERWOLDE
www.woldzigt-roderwolde.nl