Once Upon a Time in the North

22 mei, MartiniPlaza in GRONINGEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Méértalige vertelvoorstelling van de Belgische componist Jan Van der Roost, optredens harmonie/fanfare en workshops Kunstkwartier. HET PROGRAMMA Het programma begint voor de pauze met onze méértalige versie van de vertelvoorstelling Once upon a time… (Der wie Ris, Er was Iens, Der was Ains), van de...

Lees meer

Méértalige vertelvoorstelling van de Belgische componist Jan Van der Roost, optredens harmonie/fanfare en workshops Kunstkwartier.

HET PROGRAMMA
Het programma begint voor de pauze met onze méértalige versie van de vertelvoorstelling Once upon a time… (Der wie Ris, Er was Iens, Der was Ains), van de Belgische componist Jan Van der Roost. Bekende streektaalliefhebbers en artiesten vertellen in hun eigen streektaal. Ze promoten hiermee de eigenheid van onze regio. De voorstelling wordt uitgevoerd door een groot harmonieorkest, een jongerenkoor, zangsolisten en acteurs. Bezoekers worden meegenomen in muzikale vertellingen rondom vier wereldberoemde sprookjes van de gebroeders Grimm. De Gouden Sleutel, Roodkapje, Repelsteeltje en Doornroosje vormen de rode draad in Van der Roosts meesterwerk dat ook nog in Friesland (18 mei – Theater Sneek) en Drenthe (21 mei – De Nieuwe Kolk Assen) wordt uitgevoerd.

Na de pauze presenteert Het Kunstkwartier het programma ‘Westkant stad het zien eigen verhoal’ door cursisten, muzikanten en basisschoolleerlingen uit het Westerkwartier. Voor de combinatie met de streektaal is er samenwerking gezocht met de artiesten Olaf Vos en Gert Sennema. Het Groninger koor Eelsk is van de partij met liedjes van Ede Staal. Ze worden begeleid door het orkest van Het KunstKwartier. Schoolkinderen uit het Westerkwartier presenteren een Groningse rap die ze samen met Olaf Vos hebben ontwikkeld. Ook het kinderkoor van Het KunstKwartier laat van zich horen. Kortom, Het KunstKwartier komt na de voorstelling Once upon a time… (Der was Ains…) met een heel eigen verhaal!

Voorprogramma
Vanaf 14.00 u. nemen de deelnemers actief deel aan een ontdekkingsroute langs twee onderdelen. Bij beide onderdelen zijn er collectieve oefeningen (voor grote groepen tegelijk) om aan het musiceren, zingen, houtbewerken en acteren deel te nemen.

Workshop improvisatie instrumentaal en beeldend – Sferen van de muziek vertalen in beeldende kunst

In deze workshop maken de deelnemers al improviserend gebruik van de klanken van verschillende muziekinstrumenten. Ter plekke worden ritmes, melodieën en een gezamenlijk muziekstuk bedacht. Iedereen voelt zich even dirigent, componist en muzikant in één! Op hetzelfde moment zijn deelnemers als beeldend kunstenaars aan de slag om deze klanken te verbeelden. Ze maken daarbij gebruik van boomstammen als materiaal. De beeldende workshop wordt gedaan door de Westerkwartierse kunstenaar Gert Sennema en de improvisatie workshop door docenten van Het KunstKwartier Jorien Elout en Saskia Plaat van Expeditie Muziek.

Workshop theater – Verbale en non-verbale expressie
In een energieke workshop van een half uur verkennen we de verschillende mogelijkheden van één stukje tekst. We keren het binnenstebuiten, achterstevoren of wat je maar kunt verzinnen. Aangevuld met muziek ontdek je dat één fragment een wereld aan verbeelding kan oproepen. Deze workshop wordt geleid door Saskia Broertje, docente van Het KunstKwartier.
Meer info en opgave via: j.renema@hetkunstkwartier.nl of r.postma@hetkunstkwartier.nl o.v.v. je leeftijd

CAST & CREW
Dirigent: Erik Janssen
Regisseur: Corina van Eijk
Vertellers: Piter Wilkens (Frl.), Martijje Lubbers (Dr.), Erik Hulsegge (Gr.)
Acteurs: Sarah van Eijk, Wessel Wirken
Orkest: Noord Nederlands Jeugd Orkest i.s.m. stichting Frysk Harmony Orkest
Koor: Jeugd & Jongerenkoor Elzer Educatie
Decor: Edu de Jonge, Kleding, make up: Tania Ballve Fernandez, Licht: Henk Post, Geluid: Koen Keevel
Regie assistent/voorstellingsleider: Hella Merkenhof, Repetitor: Mark van Nispen
Friese vertaling: Thijs Oud, vertaalbureau Martsje de Jong, Drentse vertaling: Huus van de taol, Martijje Lubbers, Groningse vertaling: Erik Hulsegge, John Blanken
PR & Communicatie: Sylvia Bosma, Bibliothecaris en floormanager: Jellie Corbee
Uitvoerend producenten: John Blanken, Monique Jansma, Artistiek producent en eindredactie: Thijs Oud

SAMENWERKINGS PARTNERS
Het project is een initiatief van Stichting Frysk Harmony Orkest, naar een idee van oprichter Thijs Oud. Het wordt door een groot deel gefinancierd door een subsidie Proeftuin Méértaligheid – We the North. Samenwerkingspartners zijn Opera Spanga, het Noord Nederlands Jeugd Orkest, Keunstwurk, Kunst & Cultuur, Het Kunstkwartier, Wurdspøken, Van der Glas muziekinstrumenten, Elzer Educatie, de Fryske Blaasakademy en Kunst & COO. Tevens wordt het project ondersteund door de muziekbonden OMF (Frl.) en MGD (Gr,Dr), het Prins Bernhard Cultuurfonds en Méér Muziek in de Klas – Lokaal Fryslân.

Lees minder

Links

Data en tijden

zo 22 mei 2022 : 15:30 - 18:00

Prijzen

Volwassenen : € 20.00

Waar is het?

MartiniPlaza
Leonard Springerlaan 2
9727 KB GRONINGEN
050 5222777
www.martiniplaza.nl
info@martiniplaza.nl

€ 20,00