Ontdek het thuis van de grutto op het Noarderleech

21 mei, Kweldercentrum (infocentrum It Fryske Gea) in HALLUM

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Excursie It Fryske Gea, opg. itfryskegea.nl. De Grutto broedt in onze provincie en dat is bijzonder, want dat doet hij lang niet overal. Nederland is het belangrijkste land ter wereld. 85% van de grutto’s zoekt zijn kraamkamer hier, waarvan zelfs meer dan 60% bij ons in het noorden. Ontdek waarom d...

Lees meer

Excursie It Fryske Gea, opg. itfryskegea.nl.

De Grutto broedt in onze provincie en dat is bijzonder, want dat doet hij lang niet overal. Nederland is het belangrijkste land ter wereld. 85% van de grutto’s zoekt zijn kraamkamer hier, waarvan zelfs meer dan 60% bij ons in het noorden. Ontdek waarom deze bijzondere vogel zich thuis voelt in ons landschap en geniet van al het moois, maar ook lelijks dat hierbij komt kijken. De grutto heeft het namelijk zwaar en staat op het punt om uit te sterven.

Te weinig jongen worden groot

De grutto voelt zich thuis in een levendig landschap met kruidenrijk grasland en een gezond bodemleven. Net als andere weidevogels zoals kievit, tureluur en scholekster. Echter elk jaar worden er in ons land te weinig grutto’s groot en ook andere weidevogels gaat het niet voor de wind. Om ze te helpen overleven is het belangrijk dat ze goed worden beschermd. Op de belangrijkste broedlocaties neemt It Fryske Gea daarom speciale maatregelen.

Extra bescherming voor weidevogels

De wederopbouw van de gruttopopulatie vergt veel tijd en geld. Daarom vraagt It Fryske Gea extra aandacht en hulp met de campagne Geef de grutto een thuis om groot te worden. Met de uitvoering van het Aanvalsplan Grutto dit jaar in Fryslân kunnen we écht het verschil maken. Met meer weidevogelgrond schalen we successen op, wat hard nodig is om de populatie te redden. Elke extra maatregel die we in onze gebieden nemen, zorgt voor meer kansen voor kleine gruttokuikens.

Neem een kijkje bij de grutto thuis

Benieuwd hoe het thuis van de grutto eruit ziet en wat we hier allemaal doen om veiligheid, voedsel en rust te waarborgen? Ga dan mee op deze speciale weidevogelexcursie onder leiding van onze enthousiaste natuurgids. Neem een uniek kijkje bij de grutto thuis in de bûnte greide en bij de andere weidevogels. Wedden dat je na afloop ook in de ban bent van deze bijzondere vogel!

Met jouw deelname aan deze excursie help je mee de grutto te beschermen. Als dank ontvang je tijdens de excursie de ‘weidevogel-kijkkaart Fryslân’. Hiermee kan je onze ‘Kening fan de greide’ nog beter leren kennen.

Interesse?
Meld je uiterlijk een dag van te voren aan (tot 15.00u) via www.itfryskegea.nl. Bij vragen, bel 0511 – 53 96 18 (alleen mogelijk tijdens openingstijden bezoekerscentrum Nationaal Park de Alde Feanen).

Lees minder

Links

Data en tijden

za 21 mei 2022 : 10:00 - 12:00

Prijzen

Volwassenen : € 10.00
Kinderen : € 10.00 (t/m 11 jaar)

Toelichting: leden € 7,50.

Waar is het?

Kweldercentrum (infocentrum It Fryske Gea)
Noorderleeg 5a
9074 TG HALLUM