Oogstdag

13 augustus, Buurtschap Lhee in DWINGELOO

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Op zaterdag 13 augustus is de 40e Oogstdag Oude Stijl in het karakteristieke Lhee, nabij Dwingeloo. Met zijn prachtige Saksische boerderijen vormt Lhee het prachtige decor voor deze jubileumeditie van de Oogstdag en een dagje Drents boerenleven anno 1900, waar voor jong en oud van alles te zien en t...

Lees meer

Op zaterdag 13 augustus is de 40e Oogstdag Oude Stijl in het karakteristieke Lhee, nabij Dwingeloo. Met zijn prachtige Saksische boerderijen vormt Lhee het prachtige decor voor deze jubileumeditie van de Oogstdag en een dagje Drents boerenleven anno 1900, waar voor jong en oud van alles te zien en te beleven valt.

Het Drentse Lhee vormt een prachtig decor voor een dagje boerenleven anno 1900. Onder het thema ‘Al 40 jaor de rogge riepe’, waant men zich in de tijd van weleer. Wie weet nog hoe de rogge destijds werd gemaaid, hoe de garven werden gebonden en in ‘gaasten’ gezet, om vervolgens op de ‘miete’ te worden gebracht? Of hoe de huisvrouwen zich redden zonder wasmachine en vriezer? Op de akker maait de paardenmaaimachine de rogge, waarna deze met de dorsstok of met de oude dorsmachine, die op de akker het grote werk doet, wordt gedorst.

Om 12.00 uur zal het Oogstkoor ter ere van het jubileum een optreden verzorgen en daar aansluitend vindt een slipjachtshow plaats, waarbij paarden en honden de akker zullen betreden, terwijl de jachthoornblazers hun komst aankondigen.

Ambachten, demonstraties en braderie
De notaris en de paander houden boelgoed, de bakker bakt heerlijke broden in de veldoven en men kan zien hoe vroeger het wassen en wecken in zijn werk ging. Ook is er een demonstratie van de oude volkskunst zandtapijt strooien en even verderop zijn de hoefsmid en rietdekker aan het werk. Verder zijn er exposities van onder meer oude trekkers, landbouwmotoren, fietsen en oude gebruiksvoorwerpen en exposeren diverse schilders een ruime collectie schilderijen. In de zuivelhoek wordt onder het toeziend oog van een paar herkauwende koeien uitleg geven over kaas maken en boter karnen. Op de braderie vindt men een grote diversiteit aan waren. Van handgemaakte manden, klompen en brocante tot kleding en snoep.

Veekeuring
Wederom is er de samenwerking met de Rundveeshow Noord, waarbij het beoordelen van het exterieur van de koe centraal staat. Dit gebeurt in verschillende klassen. Binnen de groepen zwartbont, roodbont en jongvee zijn er verschillende leeftijdscategorieën en wordt gestreden om de titel ‘Oogstmiss 2022’.

Volop activiteiten voor kinderen
De jongste bezoekers komen onderweg leuke activiteiten tegen zoals arenlezen, kinderdorsen en ‘school anno 1900’ met nostalgische kinderliedjes en pleinspelletjes van toen. Ze kunnen een pannenkoek bakken van zelf gedorste en gemalen rogge, broodjes bakken boven het vuur en zich vermaken op een avontuurlijk klim- en klauterparcours. Op het kinderterrein mogen ze onder andere een tas versieren, hun eigen touw draaien en ‘russen’ vlechten. Ook kunnen ze zelf een kalf ‘schetsen’. Net zoals de boeren dat vroeger lieten doen ter identificatie.

Belevenis voor jong en oud
De Oogstdag is een ware belevenis voor jong en oud. Meer informatie en het complete programma vindt u op www.oogstdag.nl.

Lees minder

Links

Data en tijden

za 13 augustus 2022 : 10:00 - 17:00

Prijzen

Volwassenen : Gratis