Open middag archeologisch onderzoek

25 september, P-plaats Libellenreservaat de Wyldemerk in HARICH

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Open dag bij archeologisch onderzoek voormalige woonoord Kamp Wyldemerck bij Balk. Gratis toegang van 12.00 uur tot 16.00 uur Balk / Harich Op 25 september gaan Molukse oud-bewoners archeologisch onderzoek doen in het voormalige woonoord Kamp Wyldemerck bij Balk. Er is van 12.00 uur tot 16.00 een o...

Lees meer

Open dag bij archeologisch onderzoek voormalige woonoord Kamp Wyldemerck bij Balk. Gratis toegang van 12.00 uur tot 16.00 uur

Balk / Harich Op 25 september gaan Molukse oud-bewoners archeologisch onderzoek doen in het voormalige woonoord Kamp Wyldemerck bij Balk. Er is van 12.00 uur tot 16.00 een open dag voor het publiek. Iedereen met interesse in de geschiedenis van Wyldemerck en haar bewoners is welkom om te komen kijken.

Het onderzoek vindt plaats in Kamp Wyldemerck bij Balk, in de gemeente Fryske Marren. Dit kamp was tussen 1954 en 1969 het enige islamitische Molukse woonoord van Nederland. In juni j.l. voerden de deelnemers, waaronder veel oud-bewoners en enkele mensen uit Balk, al een veldinspectie uit en ontdekten de oorspronkelijke locatie van de moskee (Zie ons eerdere persbericht met video). Kennis over deze plek was verloren gegaan. De moskee van Wyldemerck is van groot belang voor de Molukse geschiedenis, maar ook voor de Nederlandse, omdat het de eerste moskee was met een minaret.

Op het aankomende tweede veldwerk-weekend gaan we verder onderzoek doen naar het kamp. Het doel is om de locatie van de moskee en een aantal (woon)barakken nu definitief vast te stellen en te ontdekken wat er nog van rest. Deze sporen zullen archeologisch worden onderzocht en ingemeten met hulp van het Groningen Institute of Archaeology van de Rijksuniversiteit.
Onderzoek bij de plek van de moskee.

Het project ‘Wyldemerck, samen zoeken naar barakken in de bossen’ is het eerste participatieproject waarin Molukkers zelf archeologisch onderzoek doen naar hun voormalige woonoord. Volgens organisatoren marjolijn kok en Jobbe Wijnen markeert dit een omslag in het denken over archeologie en publiek in Nederland: “Voor nieuwe Nederlanders, zoals de Molukkers, heeft de reguliere archeologische monumentenzorg nauwelijks betekenis”, zegt Wijnen. “Er wordt immers zelden onderzoek gedaan naar sporen die voor hen relevant zijn. Staatsbosbeheer geeft met dit project een belangrijk signaal, want alle woonoorden staan daarmee in potentie op de kaart als archeologisch erfgoed, waar de Molukse gemeenschap wat over te vinden heeft.”

Op 25 september, van 12.00 tot 16.00 uur houden het project een Open Middag voor het publiek, waarbij we met name bewoners uit Balk en wijde omgeving van harte uitnodigen. De uitwisseling tussen oud bewoners en omwonenden vinden we belangrijk, omdat het verhaal van Wyldemerck een belangrijk stuk van de geschiedenis is van de Friese Meren. U kunt komen kijken bij de werkzaamheden en in gesprek te gaan met de deelnemers. Er worden rondleidingen gegeven langs de werkzaamheden.

Lees minder

Links

Data en tijden

zo 25 september 2022 : 12:00 - 16:00

Prijzen

Volwassenen : Gratis

Waar is het?

P-plaats Libellenreservaat de Wyldemerk
Wyldemerkwei
8571 GC HARICH

gratis