Open weekend

13 augustus t/m 14 augustus, Lancaster Garden in EMMELOORD

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Lancaster garden is nog één weekend open. De andere tuinen gaan volgend seizoen door. Dit weekend is deze bijzondere tuin aan de Lindeweg 6, Emmeloord nog één keer te bewonderen. Het begon allemaal met een opmerking in het juryrapport van de mooiste tuin van de Noordoostpolder: "Hier zou je meer m...

Lees meer

Lancaster garden is nog één weekend open. De andere tuinen gaan volgend seizoen door.

Dit weekend is deze bijzondere tuin aan de Lindeweg 6, Emmeloord nog één keer te bewonderen.

Het begon allemaal met een opmerking in het juryrapport van de mooiste tuin van de Noordoostpolder: "Hier zou je meer mensen van kunnen laten genieten".

De tuin heeft de naam te danken aan het Lancaster vliegtuig dat in 1944 is neergestort aan de Lindeweg, ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanning heeft de propeller van dit vliegtuig een mooie prominente plek op het erf gekregen.

Lancaster Garden is een tuin in de Noordoostpolder en is 4000m² groot. Het rechtlijnige polderlandschap is de inspiratiebron voor de moderne landschapstuin bestaande uit strakke lijnen, hoekvormige compartimenten en een diversiteit aan beplanting. Bij aankomst wandel je onder het groene bladerdak van de prieel-iep door die uitmondt in een glooiend gazon te midden van grote borders waar een verscheidenheid aan planten, grassen en kleurrijke bloemen samensmelten. Door de landschapstuin lopen strak gesnoeide hagen, waardoor de imposante tuin knus blijft ogen. Kuier tussen de gespiegelde borders vol met witte rozen en geurende lavendel in de voortuin en kom uit op het schelpenpad waarin de schelpen uit de voormalige Zuiderzeebodem zijn verwerkt. De schelpenpaden lopen stijlvol door de vijvertuin langs de roestvrijstalen vijver. Tussen de beplanting door staan zitjes waar men kan genieten van de temperamentvolle tuin met op de achtergrond de vergezichten van het Polderlandschap.

Inmiddels komen er al weer 10 jaar bezoekers uit binnen en buitenland langs om te tuin te bewonderen. Het programma binnenstebuiten heeft een mooie reportage gemaakt die in februari j.l. is uitgezonden. De jaarlijkse tuinconcerten van Groei & Bloei maken gebruik van deze prachtige locatie. Verder is de tuin een bijzondere kampeerplek tijdens de uit-je-tent weekenden. Kortom in de afgelopen jaren zijn er heel wat bezoekers geweest, maar nu is de tijd gekomen voor wat anders.

Dit weekend zijn nog twee andere tuinen in de Noordoostpolder open.

De Achtertuin, Zuidwesterringweg 26B, Tollebeek is gelegen achter de voormalige brugwachterswoning aan de Urkervaart. Dat wat eens een groot grasveld was, is omgevormd tot een weelderige bloementuin. De borders hebben zowel rechte lijnen als ronde vormen en worden gescheiden door hagen, gazons en paden. Een robuuste lange pergola begroeit met klimmers loopt dwars door de tuin. Achter in de tuin ligt een grote vijver en hier bevindt zich ook het tuinhuis met veranda. Op diverse plekken in de tuin zijn terrassen aangelegd waar het heerlijk toeven is. Hier is tevens een B&B.

Ellen's Tuin, het Waterland 56, Emmeloord is een stadstuin. Het is voor de bezoekers vaak een verrassing om te zien wat de mogelijkheden van een kleine tuin zijn. Allereerst is de voortuin met o.a. grassen en euphorbia's een plaatje om te zien. Naast de oprit zijn borders op kleur gecreëerd. Eenmaal om de garage heen gelopen, worden er vaak verraste kreten geslaakt. De wal is niet over het hoofd te zien en is door de beplanting een blikvanger geworden. Via trappen komt u achter de wal waar afgelopen voorjaar een schaduwtuin is gerealiseerd. Alhoewel dit nog een jonge tuin is, is het wel een belofte voor de komende jaren.

In alle tuinen wordt een bijdrage gevraagd voor verschillende goede doelen: Toon Hermans huis, Daniel den Hoed fonds en Stichting kat in Nood. Alle tuinen zijn beide dagen open. De tuinen zijn niet geschikt voor een rolstoel.

Lees minder

Links

Data en tijden

za 13 augustus 2022 : 10:00 - 17:00
zo 14 augustus 2022 : 10:00 - 17:00

Prijzen

Kinderen : Gratis (t/m 12 jaar)

Waar is het?

Lancaster Garden
Lindeweg 6
8305 AM EMMELOORD