PAFFF: Valérie Trouet

27 mei, Westerkerk in LEEUWARDEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

In 2020 kreeg dendroklimatoloog Valerie Trouet (hoogleraar aan de Universiteit van Arizona) de Jan Wolkers-prijs voor haar prachtige boek Wat bomen ons vertellen – een geschiedenis van de wereld in jaarringen. Een werk dat volgens De Volkskrant glashelder beschrijft hoe jaarringonderzoek bijdraagt a...

Lees meer

In 2020 kreeg dendroklimatoloog Valerie Trouet (hoogleraar aan de Universiteit van Arizona) de Jan Wolkers-prijs voor haar prachtige boek Wat bomen ons vertellen – een geschiedenis van de wereld in jaarringen. Een werk dat volgens De Volkskrant glashelder beschrijft hoe jaarringonderzoek bijdraagt aan de kennis over klimaatverandering. Na het lezen van dit boek kijk je nooit meer hetzelfde naar bomen. Op 27 mei verzorgt Valerie Trouet een lezing voorafgaand aan de voorstelling PLANT van Nynke Laverman, de openingsvoorstelling van het podiumkunstenfestival PAFFF. Al eerder maakten Nynke en Valerie samen een podcast in het kader van PLANT, in samenwerking met Explore the North.

Naast Valerie Trouet nodigt Explore the North verschillende wetenschappers en deskundigen uit in De Westerkerk om vanuit hun vakgebied te vertellen over bos, boom, hout en de wereld die daarmee in verband staat. Daarbij gaat het over klimaat(verandering), cultuurgeschiedenis, bosbouw etc. Te gast zijn onder meer bomenbioloog Ute Sass-Klaassen (Universiteit van Wageningen), dendroloog Marta Domínguez-Delmás (Universiteit van Amsterdam) en de veel in Friesland werkende houtonderzoeker Paul Borghaerts.

Over Valerie Trouet
Al meer dan twintig jaar bestudeert Prof. dr. Valerie Trouet de klimaatverandering aan de hand van jaarringen van bomen. Wereldwijd wordt ze erkend als één van de topexperts op het vlak van dendrochronologie. Ze is verbonden aan het Laboratory of Tree-Ring Research van de University of Arizona (VS) en publiceerde eerder onder meer in Nature en Science. Voor haar boek Wat bomen ons vertellen ontving Trouet in 2020 de Jan Wolkersprijs.

Deze lezing van Valerie Trouet is in samenwerking met Explore The North. Kijk hier voor meer informatie.

Over PAFFF
Van 27 mei t/m 19 juni 2022 presenteren Stadsschouwburg De Harmonie en ARCADIA gezamenlijk een nieuw, internationaal Performing Arts Festival in Leeuwarden: PAFFF. Maar liefst drie weken lang kun je genieten van diverse voorstellingen op het gebied van podiumkunsten. PAFFF is brutaal en nieuwsgierig, provocerend en genereus maar bovenal urgent en vernieuwend. Daarbij staat het werk van toonaangevende en internationale kunstenaars als Philippe Quesne, Doris Uhlich, Lia Rodrigues, Cia Hiato en Gabriele Da Cunha centraal.

Lees minder

Links

Data en tijden

vr 27 mei 2022 : vanaf 19:00

Prijzen

Volwassenen : € 5.00

Waar is het?

Westerkerk
Bagijnestraat 59
8911 DN LEEUWARDEN

€ 5,00