Pauline Broekema

27 oktober, Museum Nienoord in LEEK

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Lezing door deze journalist, opg. info@museumnienoord.nl. Naast prins Claus op de Bonkevaart, wachtend op W.A. van Buren. Naast de bres in de Berlijnse Muur, weer omringd door jubelende massa's. Pauline Broekema bracht jarenlang bij miljoenen het nieuws binnen, via het NOS Journaal. Daarnaast werd ...

Lees meer

Lezing door deze journalist, opg. info@museumnienoord.nl.

Naast prins Claus op de Bonkevaart, wachtend op W.A. van Buren. Naast de bres in de Berlijnse Muur, weer omringd door jubelende massa's. Pauline Broekema bracht jarenlang bij miljoenen het nieuws binnen, via het NOS Journaal. Daarnaast werd ze bekend als auteur van historische romans. Veel schrijvers doen, voordat ze aan een boek beginnen, uitgebreid archiefonderzoek. Zo’n auteur is Pauline Broekema. Als geboren en getogen Groningse bood ze Museum Nienoord een hoofdstuk in het Jubileumboek 'Een leven vol rijtuigen'. Datzelfde jaar verscheen haar eigen bestseller 'Het uiterste der zee', kort erna 'Tekenares van Montparnasse'.

Bij een veelheid aan organisaties denkt Pauline Broekema inhoudelijk mee. Onder meer Nienoord. Onlangs verscheen haar eerste column in ‘Museumtijdschrift’. En haar journalistieke archiefonderzoek en uitdagende schrijverschap leidden al tot haar eerste tentoonstelling als gastcurator over de grens. Woensdagavond 27 oktober komt Pauline Broekema er om 20 uur in Museum Nienoord over vertellen.

De ontdekking
Recent dook Pauline op verzoek van Han Steenbruggen, directeur van Museum Belvédère, in het leven van een onbekende kunstenares, de Joodse Edith Auerbach (Keulen 1899 - Parijs 1994). Ze schreef een boek over deze bijzondere vrouw en het museum in Oranjewoud bij Heerenveen maakte een tentoonstelling over deze veelzijdige vrouw.

Toen de expositie voorbij was gebeurde iets ongelooflijks. Het museum ontving een mail van een Franse kunsthistoricus. In zijn studententijd had hij in 1994 op een rommelmarkt van z’n laatste spaarcenten het persoonlijk archief van de kunstenares gekocht. Jarenlang probeerde hij belangstelling voor het materiaal te wekken. Zonder resultaat.

Pauline reisde af naar Frankrijk en ging het archief door. “Een goudmijn,” zegt ze, “het bewijs dat archieven je altijd blijven verrassen. En het zoeken nooit stopt.” Het nieuwe materiaal is gebruikt voor een tweede tentoonstelling over Edith Auerbach die tot eind januari 2022 is te zien in het Frauen Museum in Wiesbaden.

Pauline zal in haar lezing vertellen over de ontdekking. Maar ook ingaan op de rol die archiefonderzoek speelde bij haar eerdere boeken. En zal tips geven. Over de valkuilen en de kans op succes.

Na de pauze is er ruim de gelegenheid voor het stellen van vragen.

De lezing werd mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letteren Fonds en de Schrijverscentrale.

Reserveren: via info@museumnienoord.nl, reservering op volgorde van aanmelding, vol = vol

Lees minder

Data en tijden

wo 27 oktober 2021 : 20:00 - 22:00

Prijzen

Volwassenen : € 7.50

Toelichting: donateurs Museum Nienoord gratis.

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Museum Nienoord
Nienoord 1
9351 AC LEEK
0594 512260
www.museumnienoord.nl
Info@Rijtuigmuseum.nl

€ 7,50

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader