uitverkocht

Rampjaar Friese Waterlinie: Rampjaar 1672

2 oktober, Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) in LEEUWARDEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

In 1672 werd ons land overvallen door gecombineerde aanval van een leger van 100.000 soldaten onder de Franse koning Lodewijk XIV, de Engelse vloot en twee Duitse bisschoppen. De regering was radeloos, het volk redeloos en het land leek reddeloos. Het jaar 1672 staat in de Nederlandse geschiedenis d...

Lees meer

In 1672 werd ons land overvallen door gecombineerde aanval van een leger van 100.000 soldaten onder de Franse koning Lodewijk XIV, de Engelse vloot en twee Duitse bisschoppen. De regering was radeloos, het volk redeloos en het land leek reddeloos. Het jaar 1672 staat in de Nederlandse geschiedenis dan ook gegrift als het Rampjaar.

Tegen deze achtergrond schreef historicus Luc Panhuysen zijn bestseller Het Rampjaar 1672: hoe de Republiek aan de ondergang ontsnapt. Aan de hand van de belevenissen van het gezin Van Reede – een vader, een moeder en hun zoon – laat de auteur zien hoe de dagelijkse praktijk eruitzag, maar ook hoe de Republiek zichzelf opnieuw uitvond. De correspondentie van deze drie gezinsleden behoort tot de mooiste die uit de zeventiende eeuw is overgeleverd. Ter gelegenheid van het Rampjaar-jubileum bracht uitgeverij Atlas Contact begin dit jaar een luxe jubileumeditie uit van het veelgeprezen Rampjaar 1672. In zijn lezing zal Panhuysen vertellen over de gebeurtenissen in het Rampjaar en hoe ons land aan de ondergang ontsnapte.

Luc Panhuysen studeerde geschiedenis in Rijksuniversiteit Groningen. Als journalist was hij 10 jaar actief bij Het Parool en bij De Groene Amsterdammer. Na zijn journalistieke carrière legde hij zich toe op het schrijven van boeken over de Nederlandse geschiedenis. Zijn publicaties bevatten o.a. een dubbelbiografie over de gebroeders De Witt getiteld: De ware vrijheid: De levens van Johan en Cornelis de Witt en Oranje tegen de Zonnekoning: De strijd van Willem III en Lodewijk XIV om Europa. Dit boek ontving lovende kritieken en was genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2017. En natuurlijk de klassieker Het Rampjaar 1672: hoe de Republiek aan de ondergang ontsnapt.

Deze lezing wordt gehouden in het kader van de jaarlijkse Maand van de Geschiedenis. In 2022 staat het thema Wat een ramp! centraal.

De lezing zal plaatsvinden bij het Historisch Centrum Leeuwarden en is gratis bij te wonen. Wel vragen we je een kaartje te reserveren in verband met de zaalcapaciteit.

Lees minder

Links

Data en tijden

zo 2 oktober 2022 : 14:00 - 16:00 ( uitverkocht )

Prijzen

Volwassenen : Gratis

Waar is het?

Historisch Centrum Leeuwarden (HCL)
Groeneweg 1
8911 EH LEEUWARDEN
058 2338399

gratis