Rockit festival

12 november, SPOT/De Oosterpoort in GRONINGEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Met optredens van o.a. Redman, Mehldau, McBride, Blade – A Moodswing Reunion, Nubya Garcia, The Comet is Coming, Bill Frisell ‘Harmony’, Lizz Wright en Lady Blackbird. A journey into jazz and beyond’, zo omschrijft Rockit festival zichzelf het liefst. Rockit is een avontuurlijk festival vol versmel...

Lees meer

Met optredens van o.a. Redman, Mehldau, McBride, Blade – A Moodswing Reunion, Nubya Garcia, The Comet is Coming, Bill Frisell ‘Harmony’, Lizz Wright en Lady Blackbird.

A journey into jazz and beyond’, zo omschrijft Rockit festival zichzelf het liefst. Rockit is een avontuurlijk festival vol versmelting van genres en stijlen, van jazz tot neo-soul en afrobeat. Verwijzend naar de iconische hit van Herbie Hancock viert het festival de trend waarin de huidige generatie jazzartiesten flirten met onder andere rock, gospel, geïmproviseerde muziek en elektronische muziek.

Saxofonist en componist Joshua Redman komt naar Rockit met het iconische kwartet waarmee hij meer dan een kwart eeuw geleden zijn beroemde album MoodSwing opnam. De band bestaat naast Redman uit pianist Brad Mehldau, bassist Christian McBride en drummer Brian Blade. Het kwartet heeft zich herenigd voor een nieuw album RoundAgain en een wereldtournee: de MoodSwing Reunion.

Tenorsax-virtuoos Nubya Garcia groeide op in het metropolitische Londen. In deze broedplaats voor creativiteit werd ze blootgesteld aan gospel, soul en latin, maar je hoort ook grime en dubstep terug in haar energieke saxofoonsolo’s en dansbare liveshows. Deze Rockit-vedette moet je gezien hebben!

Het futuristische drietal The Comet Is Coming roept de kosmische energie van Sun Ra op en creëert een onstuimige mix van jazz, afrobeat en elektronica. Het project van o.a. Shabaka Hutchings neemt het publiek mee op reis met een mix van de jazzdrift Ornette Coleman en de gelaagde geluiden à la STUFF.

Bill Frisell wordt al sinds de jaren 80 gerekend tot een van de meest toonaangevende Amerikaanse gitaristen. Allerlei Amerikaanse stijlen vallen samen in zijn elektrische gitaarspel, van country en americana tot folk en blues. Zijn huidige band Harmony is sterk beïnvloed door de wisselwerking tussen verschillende snaarinstrumenten in bluegrass.

Lizz Wright behoort tot de nieuwe generatie jazzvocalisten die voortbouwt op de muzikale erfenis van Nina Simone, Ella Fitzgerald en Billie Holiday. De domineesdochter ademt Amerikaanse muziek, van jazz en gospel tot spirituals en folk, dit alles met een eigentijdse twist.

Vorig jaar verscheen uit het niets een cover van Nina Simone’s iconische protestlied Blackbird, waarmee Lady Blackbird met haar bezielende zang direct diepe indruk maakte. Na een weergaloos concert in De Oosterpoort afgelopen maart mogen we de jazzdiva opnieuw ontvangen op Rockit!

De in Brooklyn geboren en getogen Melanie Charles is een van de weinige artiesten wiens geluid de gevoelens van een generatie kan vatten. De afgelopen decennia heeft ze naam gemaakt door dynamische engagementen met jazz, soul en R&B. Haar gedurfde genre-buigende stijl is omarmd door een reeks artiesten, waaronder Wynton Marsalis, SZA, Mach-Hommy, Gorillaz en The Roots.

Joel Ross is een van de hotshots binnen de Amerikaanse jazz. Op zijn goed ontvangen albums laat hij horen niet alleen een technisch subliem vibrafonist te zijn, maar ook een uitmuntende en originele componist, die zijn luisteraars meeneemt op spannende muzikale avonturen.

Jazzsaxofonist Marike van Dijk vertrok naar haar afstuderen aan het conservatorium naar New York. Daar werd ze opgeleid aan de befaamde Manhattan School of Music en ontving een beurs voor New York University, waar ze studeerde bij pianist/arrangeur Gil Goldstein. De North Sea Jazz Festival vrije compositieopdracht ging dit jaar naar Marike als veelbelovende jazzcomponist.

Op zes podia van De Oosterpoort presenteren SPOT Groningen en North Sea Jazz zowel gevestigde namen als de ‘rising stars’ uit de jazzscene en aanverwante stijlen. Wat de artiesten met elkaar verbindt, is de avontuurlijke, progressieve manier waarop ze andere stijlen in hun muziek incorporeren.
Op eerdere edities van het festival waren artiesten te zien als Ibrahim Maalouf, Christian Scott aTunde Adjuah, Thundercat, STUFF., Terence Blanchard, Chris Potter, BADBADNOTGOOD en Miles Mosley.

Rockit is een co-productie van SPOT Groningen en North Sea Jazz. De kaartverkoop voor het festival is gestart. De komende maanden zullen meer namen bevestigd worden. Kijk voor de volledige line-up op www.rockit-festival.nl.

Lees minder

Links

Data en tijden

za 12 november 2022 : vanaf 16:00

Prijzen

Volwassenen : € 59.60

Waar is het?

SPOT/De Oosterpoort
Trompsingel 27
9724 DA GRONINGEN
050 3680368
www.spotgroningen.nl
info@opsb.groningen.nl

€ 59,60