Rondleiding in de voormalige BB-bunker

14 juli t/m 13 augustus, Commandopost Grou in GROU

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Rondleiding in de voormalige BB-bunker o.l.v. een gids. In Grou (gemeente Leeuwarden), ligt, verscholen onder een dikke laag beton, grond en bomen een zeer bijzondere commandopost (BB-bunker) uit de tijd van de Koude Oorlog. Deze bunker – in gebruik genomen in 1967 – is ingericht voor vier command...

Lees meer

Rondleiding in de voormalige BB-bunker o.l.v. een gids.

In Grou (gemeente Leeuwarden), ligt, verscholen onder een dikke laag beton, grond en bomen een zeer bijzondere commandopost (BB-bunker) uit de tijd van de Koude Oorlog.

Deze bunker – in gebruik genomen in 1967 – is ingericht voor vier commando’s in het kader van de Civiele Verdediging en is ongeveer 1100 m2 groot. Ruim 150 mensen konden probleemloos twee weken in deze bunker hun werk doen, geheel afgesloten van de buitenwereld.

De bunker was zelfvoorzienend qua voedsel, water, stroom en gefilterde lucht. De goed afgedekte verblijven zorgden voor afdoende bescherming tegen atoomstraling. In crisissituaties kon men vanuit deze commandopost de bescherming van de bevolking coördineren en Friesland blijven besturen.

Daarbij kon gebruik worden gemaakt van verschillende communicatiemogelijkheden: zenders, telexen, telefaxen en inductor telefooncentrales.

Bij rampen en oorlogen kon men met behulp van deze nog aanwezige bijzondere telefooncentrales contact onderhouden met andere bunkers van de BB, provincies, gemeenten, ziekenhuizen en andere hulpverleningsorganisaties.
Het Museum Bescherming Bevolking heeft een origineel deel van de Berlijnse Muur in bezit . Het is een van de grootste delen van de Berlijnse Muur die in Nederland is te vinden. Het betonnen stuk muur is 3.60 meter hoog, 1.20 meter breed en 3.5 ton zwaar.
Het museum beschikt ook over enkele historische voertuigen: een DAF BW 150 brandweerauto uit 1967, een Magirus-Deutz brandweerauto uit 1955 en een Volkswagen Kever van 1976.

Lees minder

Links

Data en tijden

wo 14 juli 2021 : 13:00 - 16:00

Toelichting: ook op zo 1 aug van 11.00 tot 15.30 uur

Prijzen

Volwassenen : € 4.50
Kinderen : Gratis (t/m 3 jaar)
Kinderen : € 2.00 (4 t/m 12 jaar )

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Commandopost Grou
Burstumerdyk 1
9001 ZC GROU
www.museumbeschermingbevolking.nl

€ 4,50

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader