Rondleiding in de voormalige BB-bunker

22 oktober t/m 23 oktober, Commandopost Grou in GROU

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Zendamateurs actief vanuit de BB bunker Grou uit de tijd van de koude oorlog. Het is alweer ruim drie decennia geleden dat de koude oorlog tot een abrupt einde is gekomen. Met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie (1991) verdwijnt ook de herinnering aan een tijdperk, die voornamelijk in het teken hee...

Lees meer

Zendamateurs actief vanuit de BB bunker Grou uit de tijd van de koude oorlog.

Het is alweer ruim drie decennia geleden dat de koude oorlog tot een abrupt einde is gekomen. Met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie (1991) verdwijnt ook de herinnering aan een tijdperk, die voornamelijk in het teken heeft gestaan van de constante dreiging van een alomvattende nucleaire oorlog.

De commandopost (BB-bunker) is daarom dit weekend ook geopend voor het publiek.
Zendamateurs zijn deze dagen actief vanuit de BB bunker Grou ter gelegenheid van het feit dat het 60 jaar geleden is dat de Cubacrisis zich afspeelde en de wereld in spanning hield voor een mogelijke oorlog tussen oost en west.

Gidsen gaan u veel vertellen over deze bunker uit de tijd van de koude oorlog. De bunker -in gebruik genomen in 1967- is ingericht met vier commandoposten en heeft een oppervlakte van ongeveer 1100 m².

Ruim 150 mensen konden probleemloos in deze bunker twee weken bivakkeren – geheel afgesloten van de buitenwereld. De bunker was zelfvoorzienend – qua voedsel, water, stroom en verse gefilterde lucht. Vanuit de bunker in Grou kon men Friesland blijven besturen tijdens een crisissituatie. De goed afgedekte verblijven zorgden voor bescherming tegen atoomstraling.

Het Museum Bescherming Bevolking heeft een origineel deel van de Berlijnse Muur in bezit . Het is een van de grootste delen van de Berlijnse Muur die in Nederland is te vinden. Het betonnen stuk muur is 3.60 meter hoog, 1.20 meter breed en 3.5 ton zwaar.
Daarbij staat een Trabant uit Oost-Duitsland opgesteld.

Lees minder

Links

Data en tijden

za 22 oktober 2022 : 11:00 - 16:00
zo 23 oktober 2022 : 11:00 - 16:00

Prijzen

Volwassenen : € 5.00
Kinderen : Gratis (t/m 4 jaar)
Kinderen : € 2.50 (5 t/m 12 jaar )

Waar is het?

Commandopost Grou
Burstumerdyk 1
9001 ZC GROU
www.museumbeschermingbevolking.nl

€ 5,00