Sanne van Balen

1 juni t/m 30 juni, Mariakerk Kortezwaag in GORREDIJK

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Het project Stroomopwaarts is een samenwerking tussen vijf musea in Zuidoost Friesland: Museum Opsterlân, Museum Heerenveen, Vlechtmuseum, Museum Dr8888 en Museum Belvédère. Zij hebben de hele maand mei allemaal een artist-in-residence. Sanne van Balen, wonende te Amsterdam, was de hele maand mei t...

Lees meer

Het project Stroomopwaarts is een samenwerking tussen vijf musea in Zuidoost Friesland: Museum Opsterlân, Museum Heerenveen, Vlechtmuseum, Museum Dr8888 en Museum Belvédère. Zij hebben de hele maand mei allemaal een artist-in-residence.

Sanne van Balen, wonende te Amsterdam, was de hele maand mei te gast in de gemeente Opsterlân, terug naar waar ze opgroeide. Als artist-in-residence werkte ze vanuit museum Opsterlân te Gorredijk aan haar reflectie op het verleden & de toekomst van het landschap dat zich uitstrekt tussen Beetsterzwaag, Tijnje en Bakkeveen. De huidige expositie in het museum (kaarten van Opsterland uit Tresoar) bracht haar op het idee alternatieve kaarten van het gebied te maken, waarin verhalen uit het gebied vertaald zijn in textiel.  Met het boek De verbindende kracht van quilts van haar oma An Keuning Tichelaar in haar achterhoofd, besloot ze het landschap als een lappendeken te benaderen. 

Een quilt is een product van armoede en hergebruik, en wordt doorgegeven. Dat past bij de geschiedenis van de streek. Ze riep mensen op lappen te brengen in haar lievelingskleur, rood. De kleur van liefde, van gevaar en van het socialisme. De stukjes stof vertellen allemaal verhalen van de gevers. Het resultaat van haar residentie zijn drie dekens waarin verleden-heden-toekomst met elkaar in verband worden gebracht. Elk stuk stof is een patroondeel voor de lappendeken, die ze samen met vrijwilligers in elkaar zette. 
 
Sanne is ook schrijver en gebruikt taal als toegangspoort de verbeelding in. Ze onderzocht de toponiemen van alle dorpen: Beets, Bakkeveen, Sweach, Ureterp. Waar komen die woorden vandaan? Wat betekenen ze of hebben ze betekend? Dat Sweach eigenlijk weiland betekent, weet nog nauwelijks iemand.  Door woorden als ‘sweach’ en ‘weiland’ te borduren op de quilts voegt ze extra lagen betekenis toe aan haar lappentekeningen van het gebied. 
Met mooi weer staat het werk iedere dag buiten bij de Mariakerk in Kortezwaag. 

De tentoonstelling loopt (binnen reguliere openingstijden van de betreffende locaties) van:
28 mei – 30 juni Mariakerk, Kortezwaag
1 juli – 31 juli It Damshûs, Nijbeets

Lees minder

Links

Data en tijden

zo 26 juni 2022 : 10:00 - 17:00
ma 27 juni 2022 : 10:00 - 17:00
di 28 juni 2022 : 10:00 - 17:00
wo 29 juni 2022 : 10:00 - 17:00
do 30 juni 2022 : 10:00 - 17:00

Toelichting: indien er een besloten activiteit in de kerk plaatsvindt is de kerk op dat moment voor het publiek gesloten.

Prijzen

Volwassenen : Gratis

Toelichting: collecte bij uitgang naar draagkracht.

Waar is het?

Mariakerk Kortezwaag
De Leijen 29
8401 AX GORREDIJK